ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франсис Дрейк – първият англичанин, обиколил Земята

Migration Image

На днешния ден през 1580 г. сър Франсис Дрейк и неговата експедиция акостират в Плимут (Plymouth, пристанище на протока Ла Манш, в Югозападна Англия) след 33-месечно околосветско пътешествие. Те стават първите британци, обиколили Земята.

Сър Франсис Дрейк (Francis Drake) е английски пират, мореплавател, герой от много морски битки. Занимавал се също с политика и инженерство. Той е първият англичанин, който обикаля земното кълбо по вода (1577-1580 г.) и така става вторият мореплавател след Фернандо Магелан, осъществил пълно околосветско пътешествие.

Всичко започва на 13 декември 1577 година. Дрейк предприема прочутото си пътуване с кораба "Златната кошута" (100 т) и още четири по-малки по пътя на Магелан. През април 1578 г. пиратите достигат до бреговете на Южна Америка в района на Ла Плата и бавно се придвижват на юг. Зимата прекарват в залива Сан Хулиан, където близо 60 години по-рано зимува и Фернандо Магелан, а Дрейк, подобно на великия си предшественик, потушава бунт на корабите си и привежда в изпълнение няколко смъртни присъди. По нататък пиратите навлизат в Магелановия проток и заобикаляюки Южна Америка флотилията навлиза в Тихия океан.

Дрейк поема на север покрай западното, тихоокеанско крайбрежие на Южна Америка, като продължава да ограбва градовете по крайбрежието на Чили и Перу и да пленява нищо неподозиращите испански кораби, натоварени със стоки и скъпоценности.

В средата на юли 1579 г. Дрейк потегля през Тихия океан към островите Ладронес (Мариански острови). След това спира на различни други острови, за да се снабдява с необходимите хранителни продукти, за ремонт на кораба и за почивка. След това корабът блуждае още няколко седмици в началото на 1580 г. в лабиринта от острови, като се натъква на подводен риф и едва не потъва. Край Ява от местните жители англичаните научават, че недалеч също има такива големи кораби като техния и Дрейк решава да не се бави повече, тъй като няма никакво желание да се среща с португалците и взима курс право към нос Добра Надежда (Южна Африка). В края на юни носът е заобиколен, след два месеца е пресечен и Северния тропик и на 26 септември 1580 г. се завръща в Англия с пълни трюмове с подправки и испанско злато и сребро – след две години и десет месеца плаване.

Пиратският рейд на Дрейк открива за английските кораби морските пътища, известни по-рано само на испанците и португалците, но в същото време рязко обтяга англо-испанските отношения. Испанският посланик настоява екипажът да бъде обесен, но кралица Елизабет I защитава моряците, като използва факта, че Испания подстрекава бунтовете срещу нейното царуване в Англия и третира английските кораби по същия начин, както Дрейк – испанските. Освен това тя държи на правото на англичаните да прекосяват Тихия океан, въпреки че испанците гледат на него като на свое вътрешно море. Кралицата обсипва Дрейк с кралски милости. Присъжда му титлата баронет, приема от него скъпоценни подаръци и лично "ощастливява със своето присъствие" блестящия банкет, устроен на пиратския кораб в нейна чест. Тя заповядва да се докладва на испанския посланик, че всички ценности ще се съхраняват в кралската съкровищница дотогава, докато между Англия и Испания не се изгладят дипломатическите отношения.

През 1582 г. Дрейк става кмет на Плимут и съветник на английското правителство по морските въпроси, а през 1585 г. и член на Парламента.

Следващата задача, която му е възложена, е да атакува испанските пристанища, в които се подготвя испанската "Непобедима Армада" за нашествие в Англия. С четири бойни кораба Дрейк напада Кадис и унищожава 38 кораба. Заслугата на Дрейк за победата по-късно над Армадата е първостепенна и той постоянно кара правителството да усилва морската мощ на Англия.

Сър Франсис Дрейк е описван като най-добрия от моряците на Елизабет I: човек, готов на всякакви приключения, обичан и следван от хората си, човек с висока интелигентност. Най-добрият пример за почитта към него е заливът край Дартмур (близо до Плимут), който все още носи неговото име.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст