ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма пари за ремонти и почистване на пътищата

Магистрала Люлин

Липсата на средства в хазната заплашва да остави републиканската пътна инфраструктура на произвола на съдбата. Спешните ремонти на трите виадукта по магистралите “Тракия” и “Хемус” например са замразени, въпреки че са в критично състояние и реално заплашват сигурността и живота на хората. От Агенция “Пътна инфраструктура” обясняват, че строителството им може да продължи едва идната пролет, когато се очаква да бъдат осигурени пари. Причината за отворилата се дупка в бюджета на агенцията е орязването му с 15% заради актуализацията на средствата за здравната каса с 225 млн. лева. За довършването на ремонтните работи на трите моста са необходими още около 25 млн. лева.

Досега на виадукта “Вършилата” на 61-и километър на “Тракия” е обновено платното в посока Бургас. Изпълнител на обекта е сдружението “Геострой – Мостремонт 97 – Пътстрой 92”. Изцяло е завършено и платното в посока София – Пловдив на виадукта край село Церево при 67-ми километър, като предстои издаването на акт 16 за обекта. Строител там беавстрийската фирма “Порр”. На виадукта “Бебреш” при 30-и километър на магистрала “Хемус” в посока от София към Варна също е готово едното платно. Възстановителните работи на стълбове 9, 10 и 11 са изпълнени изцяло.

Заради недоимъка под въпрос е поставено и почистването от главните шосета от сняг през зимата. За целта са необходими спешно 16.7 млн. лв., които Агенция “Пътна инфраструктура”ще поиска при предстоящата актуализация на държавния бюджет, която служебният кабинет ще предложи на следващото Народно събрание. Но дори и да получи тези пари, общата сума, от която се нуждае ведомството, е 30 млн. лева.

Служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева обясни, че бюджетът на АПИ реално е на минус, тъй като само за първите шест месеца на годината са изразходвани 88% от всички налични средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст