ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Щонов защитава поскъпването на тока

Васил Щонов

Сектор “Енергетика” е в изключително тежко състояние, заяви на брифинг в петък (26 септември) служебният министър на енергетиката Васил Щонов. Той за пореден път изтъкна, че до 30 юни натрупаният дефицит в НЕК е 2.9 млрд. лв., от които 1.5 млрд. се дължат на стари проекти като “Белене” и “Цанков камък”.

“Слънчевите централи продават на много висока цена – на тях се дължат около 500 млн. лв. от недостигащите средства. В същото време имаме и производители, които произвеждат електроенергия на по-ниски цени, като там има излишък от 350 млн. лв.”, отбеляза Щонов. Той обясни, че увеличаването на цената на тока с 10% от 1 октомври е наложителна стъпка към стабилизирането на пазара и че 95% от експертите в енергийния борд към Министерския съвет са “за” по-скъп ток.

По думите на министъра вече са набелязани мерки, които следващите месеци ще бъдат приложени. Една от тях засяга заводските централи, които продават скъпо своята електроенергия, добита чрез комбинирано производство, а за собствени нужди купуват ток от свободния пазар. Служебният кабинет работи и за предоговаряне на дългосрочните договори с двете американски централи в комплекса “Марица-изток”.

“Надяваме се да има приемственост и следващото правителство да продължи работата ни. Двата ТЕЦ-а имат сключени контракти със срок 15 години и ще работят поне 50 години. Тези договори може да се разсрочат и да се облекчи ситуацията”, каза Щонов. Пак според него, “когато имаме неефективно производство на електроенергия от някои от електроцентралите, те ще бъдат ограничавани. Процесът за покриване на дефицита ще отнеме между три и пет години, в зависимост от законовите промени и политическата воля”. Щонов подчерта, че става дума за плавно увеличение на цената на електроенергията, което не означавало, че тя ще скача на всеки три месеца след 1 октомври.

Междувременно от Българския енергиен и минен форум настояха за спешни действия в сектора. Те призоваха действащия енергиен борд да отговори незабавно на въпроса, има ли и каква е стратегията за решаване на задълбочаващата се криза в енергетиката, освен повишаване на цените? Експертите предлагат редица конкретни решения. Според тях икономическото министерство трябва да подготви спешно няколко промени в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите енергийни източници, които да бъдат внесени в първите дни от работата на новото Народно събрание. Освен това от форума призовават ресорното ведомство и Българския енергиен холдинг да предприемат незабавни мерки за компенсиране на критичното изоставане на програмата за удължаване на експлоатационните лицензи на блокове V иVI на АЕЦ “Козлодуй”.

Предлага се и намирането на решение на казуса с договорите на производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници на базата на опита на други страни членки на Европейския съюз и съвместно с външни специализирани фирми.

Форумът настоява също находището “Галата” да се трансформира в газохранилище и терминал за сгъстен природен газ, както и да се прекрати финансирането с държавни средства на всички инвестиционни мегапроекти в енергетиката до доказване на икономическата им целесъобразност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст