ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Забраняват лова на диви прасета по изборите

Migration Image

Един ден преди дългоочакваните предсрочни парламентарни избори ще бъде открит груповият лов на дива свиня, както и ловът на местен дребен дивеч, съобщава пресцентърът на Министерството на земеделието и храните. Въпреки че този лов е от най-любимите на ловците, заредените им оръжия няма да гърмят на 5 октомври (неделя), заради парламентарните избори.

Древният начин за изхранване и понастоящем – хоби, няма да бъде изключение пред закона. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов (след него също). Ако ловец бъде хванат с наличие на концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, наркотични или упойващи вещества, ще бъде наказан с глоба от 200 до 2000 лева.

От министерството съобщават още, че всички ловци трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. Не се споменава обаче, дали цветовият избор ще се счита за агитация. Току-виж ЦИК да е тръгнала и из гората. Наличието на светлоотразителни елементи обаче, е задължително и отсъствието им се наказва с парична санкция в размер от 100 до 500 лева. Все пак съветваме уважаемите ловци да се спрат на облекло, което не навява асоциации с някоя политическа сила.

Отмененият ловен ден в неделя (5 октомври) ще бъде компенсиран по Коледните празници, когато ще има един допълнителен ден за ловуване на едър дивеч според ловния закон.

Преди началото на ловния излет се провежда задължителен инструктаж от ръководителите на лова. Проверява се наличието на заверени ловен билет и членска карта, както и разрешително за носене на ловно оръжие на всеки ловец и се попълва съответното разрешително за лов.

Много е важно тази част да не се пропуска, защото предупреждават, че проверките на служители на Изпълнителна агенция по горите съвместно с представители на Министерство на вътрешните работи продължават. Строго ще се следи за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагането му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст