ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП скочи срещу актуализацията на бюджета

Migration Image

Ден след като стана ясно, че служебното правителство вече е подготвило проекта за актуализация на държавния бюджет, от БСП реагираха остро на идеята държавата да вземе нов заем за 2 млрд. лева и то преценка на служебен кабинет.

„Никога досега не сме имали служебно правителство, което толкова силно да желаее да вземе заем“, се казва в изявление на говорителя на социалистите Атанас Мерджанов.

Той припомня, че първо президентът „се опита да се възползва от сложната политическа ситуация, за да се сдобие с празен чек, който назначеният от него кабинет да попълни по самоусмотрение“. Сега правителството представя законопроект, предвиждащ нов заем от 2 млрд. лева, възмущава се Мерджанов.

 „С какво право кабинет на служба за два месеца ще задължи целия български народ за десетилетия напред? За къде е това бързане? Сериозно ли е да предоставиш проект на бюджет сутринта и по обед да искаш съгласие за него?“, запитат социалистите.

От БСП се възмущават още, че всичко това се прави „докато правителството не спира да харчи“.  Мерджанов дава за пример, че амо през септември различни ведомства са получили извънредни субсидии за над 100 милиона лева.

„Държавният резерв е на рекордно високо ниво, а и бюджетът на президентството беше сериозно захранен. Всичко това допринася за тежки съмнения по отношения на готвения проект и поставянето му за обсъждане само седмица преди изборите. Нищо не е ясно около тази актуализация, освен че става дума за много пари и свръхдефицит“, допълва Мерджанов.

„Депутатите от БСП се противопставихме на ГЕРБ и ДПС в предишното Народно съблрание. Ще се противопоставим и в следващото, защото ние няма да допуснем злоупотреба с парите на народа. Ако от актуализация има нужда, то трябва да бъда направена от легитимно избрано правителство, с предварително заявена политическа цел и което да носи отговорност за нея“, категорични са от „Позитано“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст