ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев от САЩ: Българската енергетика може да стигне до фалит

Migration Image

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни реформи. Това предупреждени отправи президентът Росен Плевнелиев в интервю за бТВ от Ню Йорк. Там държавният глава участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Плевнелиев призова българския парламент да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектор „Енергетика".

„Ако това не се случи, може да бъдем изправени и пред драматични последствия, включително и фалит. Нямаме много време и моят апел ще бъде, след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор енергетика”, заяви държавният глава.

Президентът призовава още за незабавни мерки в сектора. Една от тях ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаването на силен, независим и надпартиен регулатор.

„Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат „смъквай или вдигай цената на тока”. Ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 млрд. приходи и 3 млрд. задължения”, подчерта Плевнелиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст