ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вдигането на минималните осигуровки ще струва 70 млн. лева на бизнеса

Migration Image

Около 180 хил. служители ще бъдат засегнати от административното повишаване с 4.2 на сто от догодина на минималните осигурителни доходи, обясни пред БНТ вицепремиерът и министър на социалната политика Йордан Христосков. Повишението на осигурителните прагове ще струва на бизнеса около 70 млн. лева заедно с осигуровките, но на фона на 15 млрд. лева разходи за заплати в реалния сектор тази сума е незначителна, допълни той.

Христосков обясни, че сега има браншове, в които квалифицирани специалисти се осигуряват на суми, близки до минималната работна заплата.

Вицепремиерът прогнозира, че отложеното за сряда заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета, ще се провали отново. Миналия петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието с мотива, че не са получили проектопредложението за ремонт на бюджета.

Проектът предвиждат нов държавен дълг до 4.5 млрд. лева. Актуализацията се налага заради неизпълнението на приходите, заложени в сегашния вариант на бюджета. За да влезе в сила, изменението трябва да бъде одобрено от Народното събрание, което ще се състави след изборите на 5 октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст