ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Овладяването на “Слънчев бряг” се провали

Migration Image

Опитът на предишното правителство да смени борда на директорите на “Слънчев бряг” АД миналата година претърпя пълен провал. Съдът отмени вписването на новите избраници на кабинета “Орешарски”. Като собственик на по-голямата част от акциите в дружеството (75%) държавата, в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, свика в края на миналата година общо събрание, на което трябваше да бъдат избрани нови петима членове на съвета на директорите. В последния момент обаче от предварително обявения списък на новите началници отпаднаха лидерът на БСП – Бургас Евгени Мосинов и Валентин Михалев, които бяха заменени с Веселин Маринов и Таня Власиаду.

Правораздавателните институции отказаха да утвърдят промените в ръководството на “Слънчев бряг” АД за законосъобразни. На 21 януари Бургаският окръжен съд спря вписването на новия тричленен директорски борд на дружеството в Търговския регистър. Дни след това Агенцията по вписванията отказа да регистрира новоназначения прокурист Веселин Маринов с мотива, че е избран от нелегитимен, невписан в регистъра директорски съвет. Така ситуацията около “Слънчев бряг” АД се връща в изходната точка, в която бе в началото на годината, когато Комисията за финансов надзор (КФН) отмени избора на нов съвет на директорите и остави управлението на дружеството в ръцете на старото му ръководство.

В началото на годината надзорната финансова комисия установи процедурни нарушения, извършени при избора на новия директорски съвет, на извънредно общо събрание на акционерите на 23 декември 2013 година. Тя не се съгласи с предложените в последния момент две нови кандидатури и отмени решенията на общото събрание и постанови да бъде свикано ново. Само дни по-късно (на 13 януари) някой накара комисията да поразмисли и тя най-неочаквано ревизира решението си и излезе с друго становище. Според него трима от членовете на борда – Йордан Георгиев, Румен Кулев и Светлозара Енчева, са “надлежно избрани” и могат да сформират редуциран, тричленен съвет на директорите. Комиисята постанови те да бъдат вписани като членове на новия директорски борд на дружеството.

На 16 януари тричленката провежда първото си заседание, на което за председател е избран Йордан Георгиев, а за прокурист – Веселин Маринов. На 21 януари обаче Бургаският окръжен съд спира производството по вписване на решенията на събранието от 23 декември 2013 година. Това решение излиза във връзка с образуваното дело по жалба на миноритарните акционери, с която те оспорват законността на предложените промени в ръководството. До приключването на това дело влиза в сила т.нар. охранително производство, според което е издадено Определение за спиране на вписването на каквито и да е промени по партидата на “Слънчев бряг” АД.

Въз основа на съдебното определение Агенцията по вписванията на свой ред издава отказ за вписване на прокуриста Веселин Маринов и на новите членове на съвета на директорите още на следващия ден, 22 януари 2014 година. Така новият директорски борд на “Слънчев бряг АД” не е вписан в Търговския регистър, т.е. членовете му нямат правна легитимация. Без нея те са лишени от възможността да вземат решения и да управляват дружеството.

До окончателното разплитане на бъркотията дружеството се управлява пълноценно от досега действащия съвет на директорите и от изпълнителния директор Златко Димитров. Те засега са единствените легитимни представители, според българското законодателство, категорични са магистратите. Въпреки още неясния изход на съдебното дело по първия избор на нов директорски борд на 23 беше свикано следващо общо събрание и беше избран следващ директорски съвет. В него влизаха същите хора, които съдът отхвърли и отказа да впише (Йордан Георгиев, Румен Кулев, Веселин Маринов, Светлодара Петрова и Таня Власиаду). С опитите си предишните управляващи да назначат свои хора в управлението на акционерното дружество така омотаха работата, че в разгара на летния сезон комплексът се оказа с три директорски борда. Единствено легитимен обаче все още е съветът на директорите в състав: Златко Димитров, Иво Маринов, Константин Лефтеров, Соня Енилова и Мариела Павлова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст