ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мерджанов: Смяната на лидера не предотврати изборната катастрофа

Атанас Мерджанов

Картината е тежка, в почти половината областни градове сме втора сила, в немалка част – трета и без конкретни кадрови решения няма как да мине. Това каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов, относно резултата на социалистите на изборите, който е двойно по-нисък от ГЕРБ и с едва няколко десети по-висок от този на ДПС.

Според него смяната на председателя на партията не е достатъчна, за да бъде преодоляна "изборната катастрофата" и посочи примера от преди два месеца, когато Сергей Станишев сдаде лидерския пост. Мерджанов допълни, че са наложителни рокади по места, а в някои райони вече има подадени оставки – като например на областния управител на БСП в Благоевград.

"Българските граждани или не успяха да разберат, или не приеха и наказаха този тип политика, която ние се опитахме да направим. Въпреки редицата полезни неща – и резултати в социалната сфера, и успокояването на бизнес средата, очевидно е, че българските граждани реагират емоционално на определени коалиционни споразумения", сподели той. И допълни, че гласоподавателите на левицата са наказали социалистите, както се случи и през 2009 г., когато БСП управлява с ДПС. 

"Избирателите не приеха начина, по който се управляваше, бяха допуснати немалко грешки и макар да бъдат признати в общественото пространство, те няма как да бъдат избегнати като реална присъда от избирателя към нас. Очевидно ние сме отстъпили доста политически територии, имам предвид като външната политика, от една страна, чисто патриотичните теми, които дадоха шанса на много националистически формации да намерят място в новия парламент", сподели Мерджанов.

Той обясни, че ДПС са прави за себе си, защото се ръководят от собствения си партиен интерес. "Проблемът е в нас, че ние не пазим ревниво собствените си партийни позиции за политиката и по начина, по който я представяме, и по начина, по който я отстояваме реално в управленските конфигурации. Остава впечатление, че ДПС реализира повече кадри в управлението, повече изгода съумява да калкулира и ние трябва да се опитаме да намерим реалния отговор, не да се оправдаваме с действията на ДПС", каза още говорителят на БСП.

Мерджанов допълни, че все още социалистите не са решили, които ще бъдат представителите им, които ще разговарят с ГЕРБ в началото на следващата седмица, но и уточни, че те все още не са получили официална покана. "Ако всички политически сили сме загрижени и заинтересовани, трябва да си говорим помежду си, и то на лидерско равнище и публично. Формално покана не е пристигнала", каза още социалистът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст