ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сензация: Китайската икономика задминава САЩ по покупателна способност

IMF

Китайската икономика вече е най-голямата в света, задминавайки тази на САЩ като покупателната способност, пише WBP Online, цитирайки доклад на Международния валутен фонд (МВФ).Според показателя до края на 2014 г. Китай ще отговаря за 16,48% от световната покупателна способност, докато американската икономика ще се равнява на 16,28% от общия дял.

Икономиката на Китай вече е най-голямата в света, след като изпревари тази на САЩ по показателя Брутен вътрешен продукт, преизчислен в долари по паритет на покупателната способност на своята валута. Такава е официалната оценка на Международния валутен фонд. Пекин все още изостава по БВП на глава от населението поради значителното изпреварване на щатите по броя на жителите си. Според публикуваните на 7 ноември икономически прогнози на МВФ, до края на 2014 година Китай ще има БВП по паритет на покупателната способност 17.6 трилиона долара, а САЩ – 17.4 трилиона долара.
През 2005 година китайската икономика бе под 50% от американската, през 2011 година достигна 87% от нея, а през 2014 година вече я е изпреварила, показват още данните на фонда. Прогнозите са през 2015 година Китай да дръпне с близо 900 милиарда долара на щатите, а през 2019 година разликата да достигне 5 трилиона долара

Удивителна е скоростта, с която Китай задминава САЩ. До 2005 г. размерът на китайската икономика е над два пъти по-малък от този на американската, измерен на база покупателна способност. При подобен темп на растеж икономиката на Китай ще бъде с 20% по-голямата от тази на САЩ до 2019 г., ако предположим, че прогнозата на МВФ е правилна. Добрата новина за САЩ е, че все пак ще измине още време преди Китай да се превърне в най-голямата икономика по отношение на БВП от глава на населението.

Докладът на МВФ излиза само два дни след като Световната банка (СБ) понижи прогнозата си за икономическия растеж в Китай за следващите три години. Като причини за ревизията институцията отчита нуждите от скъпоструващи структурни реформи и финансова уязвимост.

Китайските власти обаче не изглеждат притеснени от понижената оценка, имайки предвид, че индустриалният и трудовият пазари в страната вероятно ще останат силни двигатели на икономиката, въпреки реформите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст