ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Външният министър: Коментарът на Рогозин е напълно неприемлив

даниел митов

"България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави" – това казва българският външен министър Даниел Митов по повод коментара на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в Туитър. Митов определя коментара на Рогозин като напълно неприемлив.

"Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава", казва българският дипломат номер едно.

По отношение на "имплицитните обвинения в нелоялност", той припомня, че България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си, категоричен е министърът на външните работи.

Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес, казва още Митов и допълва, че коментари като този на Рогозин не допринасят за подобно развитие.

По-рано днес руският вицперемиер написа в профила си в Туитър „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия", като добави линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст