ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Газпром”: “Южен поток” поскъпна до 23.5 млрд. евро

По всичко личи

Морският участък от газопровода „Южен поток" поскъпна главоломно и вече възлиза на 14 млрд. евро, а европейската част – 9.5 млрд. евро. Новината дойде от заместник-началникът на финансово-икономическия отдел на „Газпром" Александър Иванников, цитиран от "Интерфакс".

Досега разходите по морския участък от тръбата бяха оценени на 10 млрд. евро, а строежът на територията на Европа трябваше да струва 6 млрд. евро.

Това означава, че спрямо първоначалните оценки стойността на газопровода се е увеличила с близо 50 на сто до 23.5 млрд. евро.

Сухопътният участък на тръбата само на българска територия се оценяваше на поне 3.7 млрд. лева без в него да е включена цената на тръбите, обясниха преди няколко месеца от проектната компания „Южен поток България".

Строител на морската част на тръбата от руския град Анапа до района на Кара Дере край Варна е компанията „Южен поток транспорт". Половината от собствеността в нея е на „Газпром", 20% държи италианската "Ени", а по 15 на сто си поделят германската Wintershall и френската EDF.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст