ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Паунов: Кюстендил ще бъде рибената кост в устата на ДПС

Протест в Кюстендил

Стотици жители на Кюстендил, се събраха на граждански протест срещу възможността Александър Методиев, известен като Бат Сали, водач на листата на ДПС в региона, да стане депутат от района.

Демонстрациите започнаха още вчера когато хора от Дупница изминаха 70 км до София, за да протестират през ЦИК.

Протестът е подкрепен от кметовете на Дупница и Кюстендил.

"Този кандидат е получил 864 гласа от близо 62 000 гласували. Неговото обявяване за народен представител от нашия район е абсолютна подмяна на вота на гласувалите за всички политически партии в 10-и МИР", заявяват протестиращите.

Участниците в протеста се подписаха в подписка, с която искат промяна на решението на ЦИК, защото те са убедени, че ДПС ще получи мандат от тяхната област. Тази подписка ще бъде депозирана в ЦИК.

Кметът на града Петър Паунов заяви пред събралите се хора, че Кюстендил ще бъде "рибената кост" в устата на ДПС и няма да позволи подобен ход от страна на партията в регион, където няма етнически турци, където ДПС получава най-ниския резултат в цялата страна – 1,47% – 864 гласа, подчерта Паунов.

„Това е подмяна на вота", коментира участниците в протеста, които са привърженици на различни политически сили.

Петър Паунов настоя за промяна на избирателната система. Според него експериментът с преференциалния вот се е провалил. По думите му е необходима мажоритарна избирателна система, за да могат хората да бъдат представлявани от тези хора, за които са гласували, а не наложени им от някакъв математически модел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст