Ключът за три депутатски дела скрит в НС

цветан цветанов

Софийският градски съд (СГС) не изненада никого в сряда (15 октомври), когато спря съдебния процес срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров заради новия му депутатски имунитет. В СГС трябваше да започне делото, в което Сидеров е подсъдим за хулиганство и за нанасяне на лека телесна повреда на полицай, извършени на летището във Варна. Сидеров не се яви в съдебната зала, но беше представляван от двама адвокати.
От Варна беше призован и варненският полицай Костадин Колев, който пострада при инцидента, разиграл се на 6 януари тази година на варненското летище. Повод за случилото се бе грозният скандал, който лидерът на "Атака" вдигна на френския културен аташе Стефани дьо Мартие, та дори поиска тя да му се легитимира с документ за самоличност. Сидеров продължи скандала и на терминала на летището, потърпевш от агресивните му действия стана Димитър Бахнев, който отнесе няколко ругатни, беше блъскан и удрян. Яростта на Сидеров се стовари и върху полицаите на летището, а най-много пострада полицаят Костадин Колев.
Инцидентът беше на път да прерасне в дипломатически скандал. Първоначално френското посолство реагира много остро, но впоследствие смекчи позицията си за инцидента със Сидеров. Френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан обясни официалната френска позиция в телевизионно интервю. Той разкри, че пътуващата до Варна Стефани дьо Мартие е била заплашена, защото е французойка и член на френското посолство. Волен Сидеров заявил, че като депутат може да провери нейната самоличност. Посланикът изрази задоволство от реакцията на българската държава и разкри, че в посолството са получени писма от  обикновени граждани, които се извиняват за стореното от лидера на "Атака".
Първото заседание на СГС по делото трябваше да се проведе през юли, но ход на процеса не бе даден, тъй като се оказа, че Волен Сидеров не е получил копие от обвинителния акт в задължителния 7-дневен срок преди началото му. А полицай Костадин Колев, който според обвинението е пострадал от хулиганските действия на националиста, се оказа нередовно призован.
В обвинителния акт се посочва, че се е стигнало до кратка физическа саморазправа с Колев, когото Сидеров ударил в лицето. Според държавното обвинение лидерът на "Атака" оказал съпротива и на още двама служители на МВР – Милен Кателиев и Недко Недев, които тази седмица се явиха в съдебната зала.  Ако всичките провинения на Сидеров се докажат в съда, той може да получи затвор до 5 години заради хулиганска проява, отличаваща се с изключителен цинизъм и дързост и съпротива на полицай.
Въпросът е дали след като делото се сблъска с новия имунитет на Сидеров, държавното обвинение ще забрави за случая. Наблюдаващият прокурор Зорница Таскова бе категорична, че обвинението не се е отказало от съдебния процес и най-вероятно имунитетът на Сидеров ще бъде поискан отново. Това обаче е възможно едва след 27 октомври, когато новите народни представители седнат на местата си в парламента. Освен това е необходимо главният прокурор Сотир Цацаров да отправи искане до новия председател на Народното събрание за сваляне на имунитета на лидера на "Атака".
Когато председателят на съдебния състав на СГС съдия Мариета Райкова оповести мотивите си за спиране на делото, тя отбеляза, че наказателната неприкосновеност на депутатите възниква след обявяването им за избрани. След това вариантите за продължаване на процес са два – или: главният прокурор отново да поиска свалянето на имунитета на Сидеров, или той сам да се откаже от него, уточни Райкова. Магистратите посочиха още, че декларацията от началото на 2014 г., с която Сидеров обяви желанието си имунитетът му да бъде снет, се отнася единствено за участието му в предишния парламент. За да продължи делото, тази процедура трябва да бъде повторена, посочи Райкова.
Веднага след заседанието на СГС се появиха спекулации, според които главният прокурор Цацаров отново ще поиска от парламента да отмени имунитета на Сидеров. Други слухове пък твърдят, че е голяма вероятността самият лидер на "Атака" да постъпи както в началото на годината, когато сам се отказа от депутатската си неприкосновеност.
Реакцията на СГС в случая "Сидеров" е показателна и за вероятната съдба на трите дела в съдебна фаза срещу Цветан Цветанов, бившия вътрешен министър от правителството на ГЕРБ. Две от тях – за присвояване на 50 000 лв. в полза на бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и за прословутите шест "НЕ!!! за прилагане на СРС-та спрямо същия Орлин Тодоров, стартиращи съответно на 5 ноември и 12 ноември – ще се гледат в Софийския апелативен съд. А третото – за неупражнен контрол над т.нар. цецомобили все още е в Софийския градски съд.
Благодарение на новия си имунитет Цветанов вече отърва кожата във връзка с делото за клевета, което води срещу него съдия Мирослава Тодорова. Депутатската му защита го прави "невидим" и за следващите действия на съда, независимо за коя инстанция става дума. Имунитетът му влиза в сила в деня на избора му в Народното събрание, така че Цветанов ще сподели съдбата на колегата си от парламента Волен Сидеров – което значи, че всички хипотези за бъдещето на делото срещу Сидеров ще се отнасят и за Цветанов.
Деликатният момент е, че, за разлика от Цветанов при едно гласуване, лидерът на "Атака" е твърде беззащитен в новия парламент, който със сигурност ще гласува "за" свалянето на защитата му, ако главният прокурор я поиска. За това е необходимо обикновено мнозинство от 121 гласа "за". ГЕРБ, реформаторите и отявленият враг на Сидеров от "Патриотичен фронт" Валери Симеонов със сигурност ще вдигнат по две ръце. А доскорошните му политически партньори БСП и ДПС в 42-ото Народно събрание, няма да могат да влияят на резултата (ако, разбира се, изобщо го искат).
Не така обаче стоят нещата с делата на Цветан Цветанов. Първо, е любопитно дали главният прокурор ще бъде настойчив и отново ще пожелае да смъкне новата защитна мантия на депутата. Ако това се случи, искането трябва да мине през парламентарната зала. Гласовете на евентуалните му зложелатели от БСП, ДПС, АБВ, "Атака" и "България без цензура" са общо 114, така че искането няма да мине без седем "предатели", ако в Народното събрание се формира мнозинство от депутатите от ГЕРБ, реформаторите и патриотите. От съществено значение е и поведението на лидера на герберите Бойко Борисов – това може да се окаже добра възможност да разкара силния доскоро Цветанов, плащайки богато на великолепната седморка.
Пред заплетената съдба на Цветанов съдебните перипетии на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев са очертани далеч по-ясно. Софийският градски съд вече спря процеса, в който Станишев е обвиняем за загубата на седем доклада, съдържащи класифицирана информация. Ако ГЕРБ упражни натиск върху главния прокурор Сотир Цацаров да поиска от Европарламента имунитета на Станишев, той ще трябва да емигрира в Русия. И бездруго, както се твърди в Партията на европейските социалисти, вече търсят цаката на Станишев – как да го бутнат от председателското място. А и у нас нищо добро не го чака – СГС и приятелката на Цветан Цветанов Владимира Янева потриват ръце, за да стартират наново процеса за загубените доклади.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст