Проектират скоростен влак Москва-Пекин за 230 млрд. долара

скоростен влак

Китай и Русия обмислят изграждането на високоскоростна железопътната линия от Москва до Пекин, която ще съкрати пътуването между двата града от шест дни по известната Транссибирска линия до два, съобщават китайски медии.

Проектът ще струва над 230 млрд. долара, а линията ще бъде дълга над 7000 км – това е над три пъти повече от настоящата най-дълга високоскоростна линия в света – от китайската столица до южния град Гуанджоу, съобщават китайските медии.

Железопътната линия ще бъде силен физически символ на връзките между Москва и Пекин, чиито политически отношения датират от времето на СССР и двете страни често гласуват еднакво в Съвета за сигурност на ООН. Те засилиха отношенията си на фона на западните критики към руския президент Владимир Путин заради Украйна и други проблеми.

По-рано тази седмица, при посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва, двете страни подписаха меморандум за разбирателство, в който Пекин прояви интерес и към строежа на високоскоростна жп линия между руската столица и Казан в богатата на петрол област Татарстан, съобщи държавната Китайска централна телевизия (CCTV). 803-километровата линия ще бъде първият етап от линията до Пекин, уточни телевизията.

В момента влакове между руската и китайската столица се движат по Транссибирската жп линия, която свързва Москва и Владивосток, след което се отклоняват по линия на юг през столицата на Монголия – Улан Батор. Директните пътнически влакове между Пекин и Москва започнаха да се движат през 1954 г. и на седмица между двете столици пътуват два влака. Новата линия ще намали пътуването с влак от шест дни в момента на по-малко от два дни.

Ако финансирането бъде осигурено без проблеми, линията може да бъде завършена за пет години, смятат от китайската академия на инженерните науки.

Китай има най-голямата мрежа високоскоростни жп линии в света, която, при това, бе изградена за по-малко от 10 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст