Разделят България на девет туристически района

туризъм

България се разделя на девет туристически района, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Така на картата на районирането отново се появяват знакови за България райони като Долината на розите и Родопите. Това предвижда концепцията за туристическо райониране на България, представена от проф. Васил Маринов от СУ на Международното туристическо изложение в Пампорово. Форумът е бил открит от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Проектът за разработването на концепцията е финансиран от министерството и е осъществен съвместно с колектив от водещи български учени и преподаватели.

Следващата седмица районирането ще бъде публикувано за обществено обсъждане на сайта на министерството.

На форума в Пампорово е бил представен и анализ на Института по маркетинг, в който се посочва, че въпреки лошия в климатично отношение сезон, туризмът ни се развива и от януари до август България е посетена от 5,391 млн. чужденци, което е с 6 на сто повече спрямо същия период на 2013 г. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за периода януари-юли бележат ръст от 3,6 на сто в сравнение със същия период на 2013 г. и възлиза на 1,719 млрд. евро.

От Института по маркетинг са посочили, че проблемът в отчетността и диференциацията на различните видове посещения на чуждестранни туристи се дължи на факта, че все по-съществен дял в легловата база, особено по морето, заема т.нар. апарт-хаус строителство. Според Института са необходими спешни изменения в законодателството, ограничаващи възможностите на "апарт-хаус" комплексите да упражняват скрита туристическа дейност, като не плащат данъци.

Сред спешните мерки за развитие на туристическия сектор представителите на бранша са посочили бъдещото Народно събрание да включи в структурата си Комисия по туризъм с широки правомощия по финансирането на националните реклама, маркетинг и промоции.

От бизнеса искат също спешно да бъде приет Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма. Подчертана е била и необходимостта да се реши статутът на планинските курорти.

Участниците във форума са се обединили и около създаването на отделно министерство на туризма.

Увеличението на търговските аташета, които отговарят за туризма в основните партниращи на България страни, също ще допринесе за ръст на чуждестранните туристи, смятат деловите среди. Те предлагат назначенията да са на базата на публично-частното партньорство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст