Селските райони губят 100 млн. евро

колаж

Заради нехайството на чиновничеството ни страната ни е напът да загуби  между 70 млн. и 100 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет през седмицата. Там министърът на земеделието Васил Грудев съобщи, че толкова ще бъдат потенциалните загуби, които се очакват в края на годината. Тогава ще се наложи тези средства да бъдат отписани, защото не са усвоени.

Грудев обвини за предстоящата загуба неработещата администрация и съобщи, че въпреки усилената работа на сегашния му екип най-оптимистичните прогнози е тя да е в границите на 60-65 млн. евро. Агроначалникът съобщи още, че към началото на август е имало риск сумите да са още по-големи – към 347 млн. евро, тъй като тогава по Програмата за развитие на селските райони са били изплатени едва 50 млн. евро. Сега има надежда до края на годината да бъдат изплатени 397 млн. евро. Причините за огромните щети по селската програма се коренят във факта, че проектите не са били обработвани, а заявките за плащане са бавени, категоричен е министърът.

Но това не е всичко. Към 3.5 млн. лв. ще са и загубите от европрограмата за рибарство за тази година. Тези средства няма как да бъдат усвоени до 31 декември.
През седмицата кабинетът одобри Програмата за морско дело и рибарство за 2014-2020 година. Според Грудев, от една страна, с нея служебното правителство е изпълнило още един свой ангажимент. Но в същото време му предстои дълъг път до Брюксел и обратно, кахъри се министърът. Той подлежи на оценка от Европейската комисия, а страната ни вече е изпуснала цяла една година.
Общата рамка по финансирането на програмата възлиза на 113 543 000 евро – приносът на Европейския фонд за морско дело и рибарство е 88 млн. евро, а националното ни съфинансиране – 25 млн. евро. Земеделският министър е на мнение, че сами по себе си тези числа представляват прогрес в сравнение с предишната програма (която бе в сила до 2013-а), а разликата в момента е близо 13 млн. евро повече налични средства за следващия програмен период. Той посочи още, че Европейската комисия е имала редица забележки при изпълнението на старата програма и то е вървяло много трудно.
Първият приоритет, заложен в новата програма, е насърчаване на устойчиво рибарство и бюджетът му възлиза на 25.5 млн.евро. Значителен ресурс от него ще бъде насочен за подобряване на рибарски пристанища, кейове и други. Сред акцентите са подпомагането на иновации и диверсификацията на дейности извън търговския риболов.

Вторият важен приоритет в мярката е насърчаване на устойчиво развитие на аквакултурите. Бюджетът за тях е 36 млн. евро, съобщи Грудев. Третият приоритет е насърчаване на общата политика в областта на рибарството. В момента управляващите са насочили усилията си към контрола, който в предишния период е създавал сериозни проблеми. За него са отпуснати над 12 мн. евро, които трябва да бъдат разходвани, за да гарантираме на Еврокомисията, че програмата ще функционира чисто и прозрачно, категоричен е министърът. Другите приоритети в програмата са повишаване на заетостта и териториалното сближаване – с бюджет от над 17.5 млн. евро, насърчаване на предлагането на пазара и преработването – с бюджет от 12.7 млн. евро и насърчаване изпълнението на интегрираната морска политика – с бюджет от 3.3 млн. евро. За техническа помощ са предвидени 5.5 млн. евро.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст