ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Apple стартира собствената платежна система в САЩ – Apple Pay

Вчера американският високотехнологичен гигант Apple изненада отново света – и нокаутира за сетен път конкуренцията си, като стартира собствена платежна система в САЩ. – Apple Pay. Разработчикът предполага, че услугата ще се ползва веднага от над 220 хиляди души в един огромен периметър от магазини и заведения, вкл. и в мрежата за бързо хранене Макдоналдс. В същото време редица мрежови магазини обявиха в съвместна публикация в изданието Mercury News, че не са готови да работят с новата система, поради остарели терминали, на които се получава по-слаб сигнал.

Засега собствениците на смартфони на Apple,  могат да осъществяват разплащане с помощта на мобилния си портфейл само през най-новите модели смартфони на компанията от Купертино –  iPhone 6 и iPhone Plus, оборудвани със специален чип. Но това не пречи на ентусиастите – и за тях Apple, според изявление на ръководителя на корпорацията Тим Кук, вече е подписала споразумения с на 500 банки и с три картови платежни системи – Visa, MasterCard и American Express, за предлагане на услугата.

Според водещия задокеански бизнес всекидневник – The Wall Street Journal, засега не се приемат за плащане кредитни карти, издадени от онлайн магазини и предплатените карти. В същото време представителите на  редица организации на американски търговци на дребно, вкл. и универсалните магазини Macy`s, обявиха ,че ще направят всичко възможно за да се присъединят към иновацията колкото си може по-скоро.

Технологията на Apple позволява да се направи безконтактна покупка в традиционните магазини, като се използват нейните умни телефони, вместо чрез традиционните кредитни карти. За да се плати за покупката, потребителят трябва да се доближи смартфона си до PayPass терминала и да премине през идентификация на пръстов отпечатък. В основата на този алгоритъм лежи технологията за сканиране на пръстови отпечатъци на Touch ID, която е проектирана специално, за да защити една сделка с уникален генериран код.

От Apple твърдят, че данните за кредитните карти при безконтактно осъществяваните плащания не попадат в базите данни на магазините, което, според експертите, ще подобри допълнително сигурността на съхраняваните данни. Apple са съчетали тази система и с акаунтите в iTunes и със сметките в собствения магазин за електронни приложения App Store, които съхраняват данни за над 800 милиона кредитни карти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст