ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВАС осъди здравното ведомство заради Наредбата за онколекарствата на Таня Андреева

ВАС

С решение от вчера, 23 октомври 2014 г., Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна разпоредбата на Министерство на здравеопазването, която отлагаше достъпа на пациенти с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, до следващата календарна година.Това е в резултат от действията на Федерация Български пациентски форум и Национална пациентска организация, които обжалваха въпросната разпоредба на Министерство на здравеопазването и заведоха дело, съобщават от там. Към решението за отмяна на въпросната разпоредба, ВАС осъжда МЗ да изплати на двете организации разходите по воденето на делото.Решението подлежи на обжалване и не влиза в сила веднага, но пациентските организации изказват надеждата си, че тази несправедливост скоро ще бъде напълно премахната.

В края на 2013 г. Министерство на здравеопазването (тогава управлявано от д-р Таня Андреева, бел.ред.) взе решение да забави достъпа на пациентите с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, независимо от факта, че вече са включени в Позитивния лекарствен списък и са оценени като ефикасни и нужни за хората.

Пациентите трябваше да чакат до следващата календарна година, за да започне НЗОК да плаща новите терапии, съответно пациентите да ги получават от болниците. Някои пациенти не успяха да дочакат новите медикаменти, а за други това забавяне означаваше повече болки и страдания.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст