ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бивши ченгета превърнали плевенската ДАИ в частна печатница за пари

ДАНС

Автомобилна инспекция в Плевен е била превърната в частна машина за печелене на рушвети от арестувания шеф Николай Николов и дясната му ръка Георги Мъцин, споделиха пред "Стандарт" запознати с порядките в местната дирекция "Автомобилна администрация". Николов и Мъцин заедно с криминално проявения Илко Илиев бяха задържани в сряда при мащабна акция на специализираното звено за борба с корупцията на софийската градска прокуратура и ДАНС. Още четирима инспектори от ведомството били привикани за разпит, но после били пуснати.

Вместо да контролират транспортните средства, униформените служители били пращани цяло лято по полето да преследват камиони със зърно за нарушения. Актовете обаче след това били стопирани от директора. Така описват безобразията служителите, но, разбира се, говорят само неофициално, защото са държавни администратори. Споменавате за "такса спокойствие" от хиляда лева на камион, която били принудени да внасят ужилени собственици на транспортни фирми от региона. На разследващите са известни до момента поне 10 превозвачи, станали обект на рекет.

Шефът Николай Николов, Георги Мъцин и още един новоназначен служител са пенсионирани полицаи. Цивилният Илиев, който е третият задържан, имал транспортен бизнес и посредничил в схемата. Началникът Николов е партийно протеже, твърдят запознати. Конкурсът за поста му бил манипулиран така, за да не го спечели предшественикът му Цветелин Цветанов. От май т. г., когато Николов оглавил плевенската ИА-АА, инспекторите били изтеглени от обичайната им работа на пътя, твърдят те.

Николов бил назначен в конфликт на интереси, защото притежавал пункт за годишни технически прегледи. Той го прехвърлил на жена си Цветослава Николова. Съпрузите набързо се развели, но очевидно продължават да живеят заедно и да въртят бизнеса. Превозвачи били принуждавани да минават на прегледи точно във въпросния пункт на фирмата им "Мотоконтрол – Ники Николов". Двамата дори били съдени за укриване на данъци в размер над 100 хиляди лева. Цветослава е призната за виновна за данъчното престъпление, но внесла скоропостижно задължението и била освободена от наказателна отговорност.

В купето на автомобила на Николов – "Рено Меган Сценик" на паркинга пред службата бяха разхвърляни куп документи след обиска. Говори се, че той използвал невзрачната кола, за да не бие на очи. Иначе карал два джипа. Клиенти на пункта пък разказаха, че шефът на ИА-АА прекарвал много повече време в частната фирма, отколкото на работното си място.

По време на операцията са извършени 20 претърсвания, обиски и изземвания на документи от служителите на ДАНС и полицията. Според тях разполагат с достатъчно доказателства за корупционната схема. Говори се още, че са прибирани и пари за издаване на лицензи за управление на МПС.

Главният секретар на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски пристигна в парализираната автоинспекция да назначи временен заместник на Николов. Именно той лично въвел в длъжност арестувания началник, който нямало да бъде отстранен преди официално да му бъдат повдигнати обвинения. Според Войновски в централата нямали никаква представа за безобразията в Плевен, въпреки че инспекторите твърдят противното.

 "Не е имало сигнали, знам че инспекторатът на министерството извършваше някаква проверка. Но няма констатирани нарушения, така че…Не знам Николов да е имал пункт за технически прегледи и да е бил в конфликт на интереси. Стриктно спазваме закона за държавната администрация. Проверени са всички факти преди назначението му", заяви Войновски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст