ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първи сняг заваля в Западна България

сняг

Тази нощ в столицата и в почти цяла Западна България заваля първи сняг. В София обстановката е нормална при зимни условия, като фирмите по почистването обработват приоритетно районите с опасни и стръмни улици – Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево. В останалите райони почистващата техника е в готовност.

През следващото денонощие обстановка в страната още ще се усложни. Дъждът в Северна България и високите полета ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Южна България, а слаби или почти без валежи ще бъде по поречието на река Дунав. 

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на почистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомня агенцията.

За да бъде почистен снегът, временно се ограничава движението на товарни автомобили в Троянски проход, в прохода "Петрохан" и в участъка Мало Бучино-Драгичево на автомагистрала "Люлин".

Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета в проходите "Превала", "Рожен", "Пампорово" и по пътя Пещера-Батак-Доспат. Временно е ограничено движението по път тт-62 Дупница-Клисура в Клисурско дефиле, местност "Дървена". Мярката се налага с цел почистване от паднали дървета и сняг.

От Планинската спасителна служба предупредиха, че условията са неподходящи за туризъм. Навсякъде вали сняг и е мъгливо. По високите части на планините вятъра е много силен, а на връх Ботев е ураганен.

Оранжев код е обявен в 17 области на Централна, Южна и Източна България заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд, както и заради снежни виелици, съобщиха от НИМХ. В 15 области оранжевият код е за ураганен вятър, придружен от проливни валежи от дъжд и сняг. Това са: Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска.

Ще има валежи и от сняг и условия за виелици и навявания. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания.

В две области – Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст