ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преговорите между ГЕРБ и БСП смутиха Реформаторите

мартин димитров

Днешната среща между лидерите на ГЕРБ и БСП смути представителите на Реформаторския блок, който се очертава да е един от партньорите на Бойко Борисов при сформирането на ново правителство. „Това е тест за ГЕРБ  по кой път ще тръгне – дясноцентристка или безпринципна коалиция“, посочи депутатът от блока и бивш лидер на СДС Мартин Димитров пред TV7. Той обясни, че в Европа и в ЕНП настроенията са за съставяне на дясноцентристко правителство в България, а не за коалиция между ГЕРБ и БСП.

Димитров обясни, че съвсем реално изглежда сформирането на управленска коалиция между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт. „Компромиси трябва да има, но не и отстъпки“, подчерта той. Според него обаче сега би било грешка Реформаторите да искат министерски постове. 

„Първо трябва да се постигне съгласие по редица политики и ако има желание за съставяне на кабинет, той може да се сформира за дни", смята още депутатът.

Формацията вече е отстъпила от едно от условията си – Борисов да не е премиер на следващото правителство. Причината била, че за Реформаторите политиките са много по-важни от персоналните назначения.

Мартин Димитров обаче допълни, че блокът продължава да настоява за двугодишен мандат на кабинета, тъй като едно четиригодишно управление би забавило необходимите реформи. Той категорично изключи възможността за евентуално управление с АБВ. Той определи лидера на партията Георги Първанов като идеолог на енергийни проекти, които според Реформаторите са неизгодни за държавата. 

Като икономист Димитров коментира и кризата с КТБ. Според него предложението на ДПС за сваляне на банковата тайна е "прах в очите на хората". Вместо това трябва да се направи истинско финансово разследване, което да покаже къде са парите от КТБ и кои са хората, които стоят зад кредитите и депозитите.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст