ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Окръжен съд-Бургас задържа под стража издирван от френските власти мъж

Всякакъв съд

Окръжният съд – Бургас наложи мярка за неотклонение задържане под стража на Мехмед Абил, за да се обезпечи присъствието му в предстоящо производство за разглеждане на издадена срещу него Европейска заповед за арест, съобщиха от пресцентъра на регионалната магистратура. Заповедта е издадена на 31 юли от заместник-прокурор на Първоинстанционния съд в град Мо при Апелативен съд – Париж, Република Франция. Абил е търсен за осъществяване на наказателно преследване по обвинение в скиминг и измама в големи размери. Той ще бъде разследван за участие в организирана престъпна група, която в периода от 1 май 2012 г. до декември 2013 г. в различни градове на френска територия е поставял на банкомати, скимиращи устройства за четене на данни от платежни инструменти – банкови карти.

Представителят на Окръжна прокуратура-Бургас заяви, че поддържа искането за налагане на най-тежката мярка. Той обърна внимание, че по френския Наказателен кодекс, престъплението, за което е търсен Абил, се наказва с 10 години лишаване от свобода. Прокурорът намира, че за да се осигури участието му в делото за разглеждане на искането за предаване на компетентните френски власти, е необходимо той да бъде задържан под стража.

Служебният защитник на Абил установи, че Европейската заповед за арест отговаря на изискванията на закона. Предвид доброто процесуално поведение на неговия подзащитен и неговото намерение да заяви съгласие за предаване, предостави на съда да прецени каква мярка за неотклонение да вземе. Пълномощникът обърна внимание, че в случая е допустимо налагане и на по-лека мярка за неотклонение. Мехмед Абил потвърди своето желание възможно най-бързо да бъде предаден на френските съдебни власти. Съдът, като съобрази представените по делото доказателства, включително Европейската заповед за арест, наложи мярка за неотклонение задържане под стража като се аргументира, че във връзка с кратките срокове за разглеждане на искането за предаване на търсеното лице и опасността той да се отклони, е необходимост да се обезпечи участието му в процеса.

Определението на Окръжен съд-Бургас подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас, като евентуалното дело там е насрочено за 31 октомври от 10.00 часа Окръжен съд-Бургас ще разгледа на 31 октомври по същество искането за предаване на Абил на френските съдебни власти, когато се очаква той да даде съгласие за доброволното му предаване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст