ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Потентна ли е Коалицията “АнтиИскров”?

Иван Искров

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на дружеска среща с човека в края на политическия диаметър – първия на БСП Михаил Миков, се обединиха да махнат управителя на БНБ Иван Искров. „По темата КТБ сме категорични, че още утре (в първия ден на парламента – 27 октомври) трябва да се смени или целият Управителен съвет, както казва господин Миков, или най-малко управител и подуправител в банковия надзор", отсече Борисов. „Ще подкрепим тази позиция. С г-н Борисов коментирахме. Имаме обща воля да се върви към това решение", каза в отговор и Миков.

Реформаторският блок пък първи свалиха доверието си от настоящия гуверньор. Това била първостепенна задача, за да се разчисти пътя пред решаването на мега проблема КТБ извън сценария.
"Мераклии" на гуверньора са и от Патриотичният фронт. Коалицията "АнтиИскров" може и да набъбне, ако примерно на лидерска среща или в друг формат се постави въпроса ребром – "за" или "против".
Това до тук е общественото мнение, изразено през народните му представители. Дали е по-добре, макар и късно, да се започне да се действа по КТБ "на чисто" или да се остави БНБ да си сърба попарата, но и за да "тупка топката"?

Силно политическо единство по темата може да покаже вратата на Искров. Но дали той е длъжен да я затвори от външната страна? Това е въпрос на морална преценка – при кое негово решение спестява двойното шамаросване. Дали ако уважи волята на парламента и засвидителества съпричастност или ако упорито стои на поста си и така помага с капацитета си на народните избраници. Така че с моралната страна спираме до тук, въпреки че в края на миналия парламент Искров с писмо до председателя на Народното събрание изяви готовност да подаде своята оставка. По закон гуверньорът на БНБ може да бъде сменен именно ако подаде оставка или при изтичане на мандата на управителния съвет – което ще се случи в средата на следващата година.
Да забием нос все пак в юридическата материя.

Знайно е, че Главният прокурор и Главният банкер по закон са недосегаеми. Над тях – небе! Така го иска Европа, така е направено и у нас. За да се гарантира равната им отдалеченост от всякакви власти и йерархии и от тук – безпристрастност. Въпреки че е погазен един стародавен юридически принцип – "който назначава, той и уволнява!"
В член 14 ал. 1 на Закона за БНБ пише буквално следното:  "Компетентният орган по чл. 12(НС) може да прекрати предсрочно правомощията на член на управителния съвет само ако не отговаря на изискванията по чл.11, ал.4 за изпълнение на служебните му задължения, ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения."

На пръв поглед всичко е ясно, ако бъде признат за "виновен за съществено нарушение на служебните задължения". Но от тук произтичат само въпроси.

Първи въпрос, "вина" определя само съд, депутатите съд ли са? Грубо е да кажем, че са му работодатели, нали?

Второ, къде отива правото на обжалване на депутатската "присъда"? Веднага някой казва – през Конституционния съд, който се произнася като по прецедент. От една страна – през декември миналата година Конституционният потвърди предсрочното прекратяване мандата от Народното събрание на шефа на Здравната каса Пламен Цеков заради неизпълнение на служебните му задължения. От друга – дали не е по-близо Люксембург, тамошния съд, както са го определили по евронормите. Това евентуално би значело нова присъда за България, ново влошаване на имиджа, още едно основание за мониторинга.

Трето, как се формулира "вина"?. Надзорът не си е свършил работата, защото когато КТБ купуваше "Креди Агрикол" беше в прекрасно капиталово състояние, а месец след това говорят за преоценка на активи за 4.2 млрд. лв. Но Искров казва, че надзорът има относителна самостоятелност и не е длъжен да се отчита пред УС на БНБ (и пред него в това число) за резултатите от проверките си. (Тук също стигаме до морален казус – кой по-добре ги разбира банковите работи – Ани Баракова от ББЦ или Иван Искров от БНБ?)
Да се върнем години назад. Имаше депутатско предложение да се впише в Закона за БНБ подобни спорове да се решават от ВАС. Това обаче не се прие и на практика остана неясно как се решава проблема.

Мощна коалиция "АнтиИскров" би могла да го принуди да напусне или – да го напусне. Аз съм на мнение, че политиците могат всичко. Както казват руснаците – "Они лучше знают, потому що больше деньги получают!".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст