ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Строги изисквания за инвалидните пенсии предлагат експерти

нои

По-строги изисквания при отпускането на инвалидните пенсии предлага Консултативният съвет по пенсионната реформа към вицепремиера Йордан Христосков, съобщи БНР. В момента осигурените на възраст до 25 години придобиват право на пенсия за инвалидност при осигурителен стаж от 1 година, тези на възраст между 25 и 30 години – при стаж от 3 години, а над 30-годишните – при стаж от пет години. Законът обаче не уточнява вида на осигурителния стаж, поради което за отпускане на инвалидна пенсия в момента се зачита и т. нар. дарен осигурителен стаж – време за отглеждане на малко дете, за отбиване на военната служба и други периоди, за които не са плащани осигуровки. За в бъдеще те няма да се отчитат. Експертите мотивират предлаганата промяна с факта, че пенсиите за инвалидност са пенсии за трудова дейност и е необходим реален осигурителен принос. Очаква се тази мярка да доведе до намаляване на разходите за инвалидни пенсии.

Към днешна дата са отпуснати над 800 хил. инвалидни пенсии, а за последните 5 г. те са се увеличили три пъти. Почти всички социални министри от последните правителства отчитат, че разходите за тези пенсии сериозно източват НОИ. Разходите биха намалели допълнително и ако се възприеме друго основно предложение – през ТЕЛК и освидетелстване да преминават само хората в трудоспособна възраст. За възрастните се предлага вместо ТЕЛК решение да получават социално-медицинска оценка, която да правят службите за социално подпомагане. Ако предложението се възприеме, Агенцията за социално подпомагане ще допълва пенсиите чред добавки в пари или в натура, а НОИ ще спре да плаща втора инвалидна пенсия, която сега е в размер на една четвърт от социалната за инвалидност.

Ако предложението се възприеме и влезе в сила от 2015 г. разходите на НОИ ще намалеят с над 7 милиона лева, а през 2016 г. с над 20 милиона.

Към 30 септември тази година над 460 хиляди пенсионери получават инвалидна пенсия в добавка към основната, а годишно се отпускат по 35 хиляди такива.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст