ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проектът за актуализация на бюджета вече е в Народното събрание

Парламент

Служебният кабинет внесе в Народното събрание проектопромените в Закона за държавния бюджет за тази година, както и този на бюджета на НЗОК. От Министерския съвет мотивират предложението си за промяна с неизпълнение на приходите и по-оптимистичните прогнози за макроикономическите показатели.

Според премиера първата точка от работата на новия парламент трябва да бъде именно актуализацията на бюджета, тъй като само на тази основа могат да се търсят решения на редица проблеми в страната. Георги Близнашки напомни за постигнатото принципно съгласие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, че актуализацията на бюджета е необходима и неизбежна.

За да бъде създаден надежден буфер за ликвидна подкрепа, от служебното правителство предлагат на депутатите да одобрят тегленето на заем в размер на 4.5 млрд. лева до края на годината.
В предвидения нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2.9 млрд. лева., или в рамките на същия лимит – поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 700 млн. лева.

Предвижда се и възможност за издаване, при необходимост, на държавни гаранции до 2 млрд. лева. в полза на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, което рефлектира в увеличение на максималния размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, но не влияе върху размера на държавния дълг.

Тегленето на заем от 4.5 млрд. лева налага и увеличение на максимално допустимия размер на държавния дълг към края на годината до 22.5 млрд. лева или 28.4% от прогнозния БВП. Ръстът, предвиден в документа, е от 1.5% за 2014 година, докато заложеният в макрорамката на Бюджет 2014 е 1.8 на сто. Разминаване има още и по отношение на инфлацията – правителството на Пламен Орешарски е заложило инфлация в размер на 1.8% за тази година. Ревизията обаче показва, че през 2014 година в страната ще има дефлация от 1.1 процента.

Изготвените оценки по приходите по държавния бюджет предвиждат неизпъление от 1.06 млрд. лева или 1.3% от прогнозния БВП. От друга страна има и натиск от страна на разходите на редица бюджетни системи, заради които се очаква влошаване на салдото по държавния бюджет с 1.5 млрд. лева (1.9% от прогнозния БВП) спрямо разчетите. Така се стига до дефицит по държавния бюджет от 2.8 млрд. лева или 3.6% от очаквания БВП за 2014 година.

За здраве служебното правителство иска допълнително 100 млн. лева до края на годината, като най-много средства ще отидат за болничната помощ – 50 млн. лева. С допълнителни 20 млн. лева ще бъдат закупувани лекарства и диетични храни, а с 15 млн. лева ще бъде подпомогнато лечението и терапията на пациенти с онкологични заболявания. Останалите 10 млн. лева отиват за покупката на медицински изделия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст