Перфектен провал на акция “Лесово”

Шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов отхвърля поредната папка със знакови висшисти във ведомството.

От "перфектно свършена работа" до "огромен провал и прах в очите на обществото" – в този диапазон окачествиха проведената преди седмица акция на граничния пункт "Лесово"  двама шефове на митниците. Единият е сегашният, Ваньо Танов, назначен повторно на поста – с мотива, че бил единственият, който може да се справи със спада в събираемостта на митническите приходи. Другият е Емил Димитров-Ревизоро, станал депутат в сегашния парламент с листата на Патриотичния фронт. 

При акцията на ДАНС бяха задържани и обискирани 30 служители на пункта. А той стана изключително оборотен заради ремонта на "Капитан Андреево". На седем от арестуваните митничари бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за рекет, а за петима от тях специализираната прокуратура поиска постоянна мярка "задържане под стража".

След като шумотевицата поутихна, заваляха въпроси. Най-елементарният е колко пари в различна валута са намерени у задържаните. Веднага след акцията заместник-ръководителят на апелативната спецпрокуратура Николай Найденов обяви: "Над 220 хил. лв. подкупи". Няколко дни по-късно сумите станаха разтегателни. Преди съдебното заседание за разглеждане на мерките за неотклонение в сряда (5 ноември) беше обявено, че у митничарите са намерени "между 40 и 80 хиляди лева". Лично у шефа на ГКПП-Лесово Димитър Колев, обвинен като ръководител на престъпната група, били открити 10 250 лв. в различна валута. В дома му намерели още 82 000 лв., а в една тоалетна на пункта били складирани още 9000 лева. Простата сметка показва разминаване с първоначално обявената сума от порядъка на 40 до 80 хилядарки.

Но не можахме да узнаем на какво се дължи това разминаване, защото спецсъдът засекрети заседанието по искане на защитата на началника на пункта Димитър Колев, обвинен като неин ръководител. Мотивът му да поиска това бил, че в документацията по делото се съдържали данни, отнасящи се до… личния му живот. Междувременно тръгнаха слухове, че след четиримесечно разследване ударът е насочен избирателно срещу първата и втората смяна на граничния пункт, за да не бъде ударена третата. В нея работела братовчедката на говорителя на изпълнителното бюро на БСП и доскорошен червен депутат Атанас Мерджанов – Таня Гроздева. Тя напуснала броени дни преди провеждането на операцията, което според някои е индикация за изтичане на информация, а в професионалните среди се говори, че ГКПП – Лесово бил защитен от полицейски акции от близо десетилетие. 

Емил Димитров-Ревизоро обаче изригна при първия опит на Танов да похвали операцията. Освен упреците към ДАНС за излишното блокиране на пункта, предизвикало километрични колони, и за силовите действия на служителите й, които се държали "като мутри", Димитров направи и по-съществени коментари. Според него корупционната верига е стигала до София, но разследващите спрели "на първото стъпало", установявайки, че "едни пари са стигнали от Лесово до Бургас". Ревизоро даде да се разбере, че над пункта е имало протекции от страна на Ваньо Танов, който съчетава хвалбите към разследващите за уволнените митничари с оплакванията, че съдът ги връща на работа. Димитър Колев бил назначен лично от Танов, а през 2010 г. бил задържан заради участие в канал за контрабанда на парфюми. Дисциплинарни мерки обаче не последвали и той си останал шеф на митницата на пункта "Лесово". Няколко от задържаните при акцията служители пък били повишени, вероятно по негово предложение. Преди това издържали т. нар. тестове за лоялност, които обаче били лесни за манипулиране. И вместо да покажат на кои служители може да се разчита, те служели за отстраняване на неудобните.

Ревизоро може и да е пристрастен, но пък Танов е отново неубедителен. Иразената от него надежда, "че ще бъдат събрани достатъчно много доказателства, за да не могат след няколко месеца тези служители да бъдат върнати отново на работа", е обяснима. Танов си го каза почти в прав текст: "Това е една възможност за изчистване на хората, които са корумпирани." Колкото до това дали само тези митничари са корумпирани, мнението му е следното: "Знаеше се, че се извършват такива изнудвания на операторите. И то не само на този пункт. Това, което е на Лесово, го има и на други пунктове." Той получавал сигнали отвсякъде, търсел съдействие от вътрешния министър Йордан Бакалов, от шефа на ДАНС Владимир Писанчев, пред които изредил всички пунктове с корупционни практики "на високо ниво". Поискал дори на четири от тях да бъдат зачислени полицаи, "докато нещата намерят отново решение". Имал и срещи "на по-ниско ниво". Но за тази акция разбрал в деня, в който се провела.

Въобще Танов обяснявал, че обстановката по митниците откъм корупционното поведение не е добра, но чакал другите да му свършат работата. "Тези престъпления са тежки за доказване. Трудно е да хванеш другата страна – шофьора, който дава подкуп. Митницата сама по себе си не може да се справи с тази практика. От МВР и ДАНС ми обещаха да работят по сигнали, които има при мен и при тях", коментира новият-стар шеф на агенцията. Забравя обаче удобно за неща, които широката публика  не е длъжна да помни. И най-важното от тях е, че ръководената от него служба има всички законови правомощия под ръководството на прокуратурата да разследва митнически престъпления, преценявайки как и кога да иска и съдействие от МВР, и от ДАНС.

Само преди седем месеца Министерският съвет реорганизира структурата на Централното митническо управление и на митниците в съответствие с новия им устройствен правилник. При това беше обявено, че "промяната в структурата е във връзка с реорганизацията на митническото разследване и разузнаване". Оформени бяха пет специализирани отдела в дирекция „Митническо разузнаване и разследване" – за разузнаване и разследване на митнически и валутни нарушения; за разузнаване и разследване на акцизните нарушения; административнонаказателна дейност и разследващи органи; за координация и мобилен контрол и отдел за митническо разузнаване и разследване на наркотици, оръжия и прекурсори.

Създадени бяха и 21 централизирани мобилни митнически групи, ръководени от оперативен център в Централното митническо управление. Ръководството на агенцията изрично посочи тогава, че численият състав на дирекция „Митническо разузнаване и разследване" е увеличен за сметка на други звена, без да се правят нови назначения. Специализираната администрация пък беше подсилена с нова дирекция "Професионални стандарти и контрол", която да следи за прилагането на нормативната уредба и да реализира дейности по превенция и противодействие на корупцията "и други неправомерни деяния в митническата администрация". Е, всички тези действия правят воплите на Танов, че е безпомощен срещу корупцията, не само абсурдни, но направо смешни.

В стремежа си да локализира в по-ниските нива ефекта от поредните корупционни разкрития Ваньо Танов си вкара комичен автогол. Той бил абсолютно сигурен в своите заместници, че не покровителстват никого в Агенция "Митници" и можел да гарантира, че при новото ръководство: "няма такова нещо". И за да подчертае тази увереност, Танов заяви следното: "Аз твърдя ,че по мое време няма нито един служител, назначен след обаждане или ходатайство от която и да е партия." Ами скандалът "Ало, Ваньо" с подтема "Вучката", от който стана ясно, че Танов изпълнява безропотно нарежданията "отгоре"? Остава да повярваме, че Танов вече не е същият, понеже случката е от предишния му престой като шеф на митническата агенция. Колкото до данните за повишена събираемост в митниците, обяснението е просто – зависи колко и как се краде.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст