Унгарските банки ще връщат 4.1 млрд. долара

Унгарската централна банка

Конституционният съд на Унгария е одобрил закона, определил едностранните банкови комисиони върху потребителските заеми като "несправедливи". В резултат на това постановление, по оценка на правителството, банките ще трябва да възстановят на клиенти 4.1 млрд. щ. долара. Съдът ще публикува решението си вероятно идната седмица. То се отнася за проектозакона, който управляващата коалиция на премиера Виктор Орбан внесе в парламента през лятото, а парламентът одобри през юли с две трети мнозинство. Той задължава кредиторите да обезщетят клиентите си за "нечестни" кредитни практики, които са прилагали през последните десет години, включително и за повишение на лихвените проценти и за налагането на курсови разлики по валутните заеми. Банките атакуваха закона в съда, а той го изпрати за конституционна проверка – доколко законно е действието му с обратна сила.

За да защити форинта, Националната банка на Унгария обяви на 4 ноември, че ще предостави на кредиторите 3 млрд. евро от валутния си резерв, за да обезщетят  клиентите си. Както и други 9 млрд. евро, за да бъдат превалутирани във форинти ипотеките в чуждестранна валута, след като управляващата партия реши да задължи кабинета да ги преоформи унгарски пари до края на 2015-а.
Акциите на най-големия унгарски кредитор – "ОТП банк" – са загубили 7.7% от пазарната си оценка след 4 юли, когато парламентът одобри закона за връщане на пари на потребителите на банкови услуги.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст