Износът на България за ЕС се увеличава

Износ

През август износът на български стоки за страните от Европейския съюз (ЕС) е на стойност 2.3 млрд. лева, което е с 3.5% по-малко спрямо същия период на миналата година. За месеците от януари до август износът нараства с 2.6 на сто до 17.5 млрд. лева. Това показват публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ) за търговия на България с ЕС.

Основни търговски партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.7% от износа за държавите членки.

Вносът на България от ЕС през периода януари – август 2014 г. нараства с 3.5% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 20.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През август 2014 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, се увеличава с 12.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.5 млрд. лв. по цени CIF.
Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари – август 2014 г. е отрицателно и е на стойност 2 607.4 млн. лева .

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите осем месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. най-голям ръст е отбелязан в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (21.6%). Най-голям спад се наблюдава в секторите "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (20.2%) и "Минерални горива, масла и подобни продукти" (16.3%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (8.4%) е отчетено в сектор "Разнообразни готови продукти, н.д."2, а най-голямо намаление (16.9%) се наблюдава в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход".

В същото време през периода януари – септември 2014 г. износът на България за трети страни намалява с 8.0% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 11.9 млрд. лeвa. Основни търговски партньори на България са Турция, Сингапур, Руската федерация, Китай, бившата югославска република Македония и Сърбия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст