министри

 

Сред новите имена в състава на проектоправителството е и проф. Тодор Танев, който става министър на образованието. Интересна подробност за него е, че той е един от критиците на Бойко Борисов и Цветан Цветанов и прави това в не едно интервю, което дава за медиите:

"Това, което демонстративно им липсва, е стратегическа визия за бъдещето на България. Без обща визия за бъдещето на България – било то лява, било то дясна, консервативна, либерална, проевропейска, промосковска, протурска – някаква визия, каквато и да било, без нея не могат да се направят стратегиите на обществото", твърди проф. Танев в интервю, дадено по време на предишното управление на ГЕРБ.

Малко преди предсрочните избори той прави мрачна прогноза: „Чувам и от дясно, и от ляво готовност за кратък живот на следващия парламент. Знае се, че при огромната реформа, която трябва да се направи в България, това няма да е по силите на каквото и да е правителство и то няма да изкара своя мандат докрай. Политиците нямат полезен ход. Нямат ресурс, а ако някои от тях имат, системата, която ги е привикала под партийните знамена, ще ги изхвърли, ако мръднат от статуквото."

Проф. Тодор Танев е доктор на политологическите науки, преподавател по политическо управление в Софийския университет, един от основателите на първата у нас катедра по политология (ръководи я от 1993 до 2000 г.), по-късно създава катедра „Публична администрация". Владее английски, руски, немски и унгарски. Книгите му са с признат принос в теорията и практиката на доброто управление. Сред тях са „Анализ на публичните политики", „Политическата култура" „Стратегическо управление на публичната сфера"./БЛИЦ

 

Министър на образованието във второто правителство с премиер Бойко Борисов ще бъде проф. Тодор Танев.

Проф. Танев е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Той е роден през 1957 година в София.

Завършил е социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Той е един от създателите и дългогодишен ръководител на катедра „Политология" (от 1993 до 2000 г.) в Алма матер.

Ръководител е на катедра „Публична администрация" в СУ.

Преподава още в НБУ, Американския университет в България.

Говори английски, руски, немски и унгарски език.

Автор е на книгите „Анализ на публичните политики", „Политическа култура", „Стратегическо управление на публичната сфера". При представянето на последната му книга „Държавничеството" проф. Танев заявява: "Трябва ни български Конрад Аденауер – авторът на немското чудо след войната, който прави стратегия за следващите поколения".

Главен редактор е на електронното списание Публични политики.bg.

Проф. Тодор Танев беше последен в листата на Реформаторския блок в Хасково. Той бе спряган да бъде поставен на третото място, също неизбираемо за района и партията, но Танев отказа заради разразил се скандал около листата.

На първите две места в нея бяха синът на противиторечивия хасковски кмет Георги Иванов – Станислав Иванов и Стефан Димитров, който е бивш кмет на Димитровград и е учредител на ДБГ на Меглена Кунева и на АБВ на Георги Първанов.

Преди по-малко от месец в интервю за БНР той заявява по повод бъдещото правителство:

    „Чувам и от дясно, и от ляво готовност за кратък живот на следващия парламент. Знае се, че при огромната реформа, която трябва да се направи в България, това няма да е по силите на каквото и да е правителство и то няма да изкара своя мандат докрай.

    Никоя от партиите не е готова да извърши тези реформи, които трябва да се извършат. Знам, че хората са уморени, но, ако бяха гласували масово – щеше да е малко по-различно.

    Разглеждам като много положителен краткия хоризонт на правителството. Това е единственият начин да се направи завой нататък, накъдето трябва да ходим. Ако през тези 4 години имаме едно силно правителство, още на втората година неговите противници ще изкарат футболните агитки на улицата и ще има кръв".

 

ГЕРБ и Реформаторският блок уточниха състава и структурата на кабинета, като РБ подкрепя Бойко Борисов за премиер. Имената на бъдещите министри и техните ресори все още не са огласени. Проф. Тодор Танев, преподавател в катедрата по "Публична администрация" в Софийския университет и член на Гражданския съвет на РБ, заяви в интервю за БНР, че никоя партия не може да има монопол върху евроатлантизма, особено, ако в последните 20 години не е споменавала тази дума. Така той отговори на лидера на ДПС Местан, който обяви, че Движението няма да пoдкрепи правителство с участието на Патриотичния фронт и го нарече антиевроатлантическо. Проф. Танев каза, че от страна на Реформаторския блок никога не е имало извиване на ръце. Друг е въпросът, че РБ се разглежда като хранителна среда или като възможност да сподели в много по-голяма степен, отколкото е редно, отговорността за евентуални бъдещи проблеми в управлението на страната. Рискът е много голям, особено много за РБ. Но аз разчитам на интелекта и кооперативната култура, ако от другата страна имат желание да играят по правилата на кооперативната игра, заяви университетският преподавател. Проф. Танев каза, че Корман Исмаилов няма да има министерско кресло, а също и че няма да има проблем, ако има министър от АБВ. Всяка цивилизована страна има и ляво, и дясно. Едните държат на едно, другите – на друго и се намира златната среда. За останалите имена, които се споменават, той призова за още малко търпение. Той потвърди,че има предложение Меглена Кунева да отговаря за европейските въпроси и ще бъде вицепремиер, а за Христо Иванов и Даниел Митов, които ще останат и в следващото правителство, Танев каза, че това е най-сигурното, коментира членът на Гражданския съвет на РБ. На въпрос какво може да раздели ГЕРБ и РБ той обясни, че от една страна това е недостатъчно изяснените формати на политиките. Те са до голяма степен проговорени, но остават неясноти. Във външно отношение проблем може да създаде ДПС, смята проф. Танев.
Членове на Катедра „Публична администрация":

1. Проф. дпн Тодор Танев

Електронна поща: prof.tanev@gmail.com

 

 

"За коледните добавки на пенсионерите никога не съм обещавал,

че ще ги има. Не са предвидени средства, тази актуализация, предвиждана от служебното правителство, не предвижда добавки. В предстоящите седмици трябва да обсъдим възможностите, но състоянието на бюджетния дефицит е зле", заяви социалният министър.

Калфин се ангажира, че усилията ще бъдат към увеличаване на доходите.

"Ние бихме подкрепили евентуално предложение на БСП за отпадане на плоския данък.

Добре е в МС да бъдем един екип и да направим тази програма, за която сме се договорили. 1.6 млрд. е бюджетът на всички агенции, свързани със социалното министерство. При нас е много важно да постигнем резултати. Така че моята задача е с този ресурс да се справя. Социалното министерство не е ведомство, което постоянно иска повече и повече пари", смята Калфин.

Той анонсира, че смята да започне широка дискусия за пенсионната реформа, като е много важно тя да има широка обществена подкрепа. "Реформата е комплекс от мерки и ако догодина успеем да имаме широка подкрепа, това ще е добър резултат. Сигурен съм, че с този ресурс могат да се постигнат повече резултати. Искам да променя политики, а не числа", заяви Калфин.
интересно е противоречието в думите му : уж "само журналистите наричали това правителство дясно",а то всъщност било "много ляво",а в същото време "най-лявото" нещо,което прави едно "ляво" правителство-даване на коледни добавки на пенсионерите,…не е предвидено!

..Е какво е това?…Много ми мяза на някогашния виц за тримата президенти в колата,когато Тито казва: "Дай ляв мигач,па карай на дясно"..

 Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще настоява пред правителството за работещите от първа и втора категория труд догодина да няма промяна в условията за пенсиониране и изплащане на пенсиите. Това заяви Калфин при приемането на поста в социалното министерство от Йордан Христосков, предаде БНР.
 

Предложението, което той ще направи за пенсионната реформа, е да има още една година замразяване на сегашните условия за пенсиониране и за получаване на пенсиите при работещите първа и втора категория труд.

„Искането за замразяването на сегашното положение през следващата година се налага по очевидни причини. Те са свързани с възможностите на частните пенсионни фондове“, заяви Калфин.

Дали ще се повиши от догодина възрастта за пенсиониране при масовата трета категория ще стане ясно скоро, обеща Калфин.

Той определи ресора си като изключително труден, но за него е важно да се постигат видими резултати. „Да се виждат тези резултати с пълното съзнание, че трудът, социалната сфера, особено в тази икономическа среда, това е един изключително тежък ресор с много очаквания към него и с ограничени ресурси“, смята той.

Ивайло Калфин не отстъпва и от намерението да се бори за коледни добавки на пенсионерите през този декември. „Това е една от темите, по които ще говорим, включително свързани с разчетите на бюджета до края на годината“, каза той, като уточни, че за седмица ще проучи какви са възможностите, какво е състоянието и в НОИ за допълнителни плащания.

 

Предучилищното образование трябва най-после да бъде узаконено, защото сме в Европа и в 21-ви век, има глобализация и ученето през целия живот е задължително. Това каза новият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев на церемония в МОН, след като прие поста от служебния министър на образованието и науката Румяна Коларова, предава БТА.

По думите на Коларова със сигурност министър Танев ще стъпи върху онзи проект на закон за училищното образование, който беше подготвен от правителството на ГЕРБ, а не на закона на министър Анелия Клисарова, който никога не е стигал до финален етап, защото в него имаше съществени, нерешени въпроси. За закона за училищното образование предполагам, че новото правителство по-скоро ще търси хармония между приоритетите, които са заявили коалиционните партньори, подкрепящите партии, и между онази добра основа на законопроекта, която почти беше приета от 41-ото Народно събрание, заяви Румяна Коларова по повод на бъдещето на законопроекта за училищното образование, който се подготвя от години, но не се приема по-различни причини.

Министър Танев каза, че има "три деца, през шест години" и добави, че е бил потърпевш и продължава да е потърпевш от една изключително тромава учебникарска система, при която учениците "не научават достатъчно добре". "Това е вторична неграмотност, която се шири", отбеляза новият образователен министър.

Архаизъм в България е това невероятно разделение, което го има между висшето образование и науката, и това показва, че има остатъци от по-предни епохи, каза министър Танев.Той добави, че каквото може да направи в тази сфера ще го направи, но отбеляза, че това са дълги и сложни процеси. Министър Танев обеща, че ще провери какво става и с разпределението на средствата във Фонда за научни изследвания.

За съжаление, образованието, както и здравеопазването, са много тежки и големи ресори, и като всичко в България – най-тежките ресори са в пълна зависимост от пределната партийност, коментира министър Тодор Танев. Той заяви, че мрази революциите и ще продължи работата си в МОН "с възможно същите хора, които са в него".

По традиция на МОН министър Румяна Коларова подари на новия образователен министър училищен звънец.

Проф. Тодор Танев встъпи в длъжност  министър на образованието и науката на официална церемония днес, като прие  поста от служебния министър доц. Румяна Коларова.

Новият министър заяви: „Аз съм екипен човек, не обичам пирамидата и линейното мислене“ и подчерта, че в работата си ще обърне внимание на всички сфери на образованието и науката.  Проф. Танев добави, че е взел участие при изготвянето на декларацията на правителството, която отразява приоритетите му.

Относно най-наложителното, което трябва да се предприеме в образователния ресор, за който отговаря, министър Танев каза, че при глобализацията в XXI век ученето през  целия живот е задължително. Той добави, че продължава направеното в сферата на училищното образование. Проф. Танев отбеляза обаче като проблем ширещата се вторична неграмотност. По думите му училището трябва да подготвя хората да бъдат на първо място граждани.

Според министъра висшето образование и науката вървят винаги заедно и разделението между двете представлява архаизъм. По отношение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която се намира в решителната си фаза преди старта, проф. Танев смята, че тя ще е една от малкото, която има сериозни шансове да се осъществи.

Министърът се ангажира да обърне специално внимание на проблемите във Фонд „Научни изследвания“ с цел ликвидирането на всякакви съмнения за корупция.

Проф. Танев  заяви, че се надява да постигне „тон на сговор и успокояване“, който да позволи на системата да функционира добре и изрази увереност, че МОН има наличния ресурс за това.

При встъпването си в длъжност проф. Танев получи от доц. Румяна Коларова училищен звънец като символ на българското образование.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст