Плевнелиев доволен от служебния кабинет

Служебният премиер проф. Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев

Служебното правителство се справи достойно с поставената задача и да организира плавен преход към ново правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отчета за работата на служебния кабинет с премиер Георги Близнашки. Той посочи, че за две години пет правителства и три парламента се смениха в България.

"Спрени еврофондове, неразплатени над 1 млрд. лв. на строители и общини, изначално сбъркан бюджет, неработещи институции характеризираха състоянието на държавата дни преди Близнашки да поеме властта", посочи Плевнелиев.

Според държавния глава кабинетът е възстановил доверието на ЕК и по време на тримесечния му мандат страната ни е била активен член на НАТО.

По думите му служебният кабинет е работил в среда на комбинация от кризи. Пет правителства и три парламента се смениха в България за две години, припомни президентът. При отчета Плевнелиев не забрави да похвали и първия служебен кабинет, който назначи – този на Марин Райков, заради правилото в една банка да се държат до 25% от парите на държавно дружество.

Президентът обаче разкритикува остро мандата на Пламен Орешарски, който описа с външнополитическа изолация, кризи в страната, спрени еврофондове, неразплатени пари.

Свидетели бяхме на рекордно ниско доверие към правителството на Пламен Орешарски и 42-то НС, отсече Плевнелиев, като посочи, че служебното правителство е работило в режим на тежки финансови рестрикции заради липсата на актуализация на бюджета.

Той даде пример с "Южен поток", "за който се говореше едно, а се правеше друго". "Наложи се служебното правителство да предприеме мерки за замразяване на проекта до синхронизирането му с ЕС", каза Плевнелиев.

"Те криеха болестта син език, но служебното правителство предприе мерки и бе избегната тежка ситуация", каза още Плевнелиев.

Президентът похвали служебното правителство, че е проявило характер по повод нападки на руски официални лица, към които отговорът на външният министър Даниел Митов беше, че страната ни е суверенна държава, която взема самостоятелно своите решения.

Служебните министри доказаха, че може да се свърши много работа за кратко време, подчерта президентът и допълни, че те са работили по съвест. Вярвам, че ще помагате и в бъдеще с вашата посветеност и вашата експертиза, се обърна той към министрите от служебното правителство.

По думите на Плевнелиев проведените избори са легитимни и не се оспорват от никого. Той заяви, че очаква приемственост и продължение на политиките.

Той обяви, че не си прави "абсолютно никакви сметки" за президентските избори. По думите му българският народ има още 2 години пред себе си, за да вземе правилното решение кой ще бъде най-полезен за нацията и не е време за политически сметки.

По повод информацията, че едно от първите неща, които ще направи кабинетът „Борисов“, е да спре новините на турски език по националната телевизия, Плевнелиев заяви, че не разбира защо във века на интернет и комуникациите трябва отново да си служим със забрани. „Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще станем по-демократични или българите ще живеят по-добре“, коментира президентът.

"Това правителство нямаше как да ограничи работата си единствено до организиране на честни избори", заяви от своя страна  Близнашки, като припомни наводненията и изтъкна кризите в редица сектори.

Според него въпреки опитите служебният кабинет да бъде въвлечен в предизборната кампания той е изпълнил достойно ангажиментите си, като е работил открито и прозрачно.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст