Правителството оттегли предложената актуализация на бюджета, опитва да намали дефицита

Министерство на финансите - смяна на министриРумен Порожанов Владислав Горанов

Правителството ще предложи нов вариант за актуализация на бюджета, а внесеният от служебния кабинет проект ще бъде оттеглен.

Министърът на финансите Владислав Горанов кани утре представители на социалните партньори, за да обсъдят новия вариант за актуализация. Ако новият вариант бъде готов, той ще бъде гласуван още утре от Министерския съвет, а след това и от Народното събрание.

В мотивите, с които се оттегля внесената актуализация се подчертава, че надграждането ще е в две посоки – фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ.

С новия законопроект ще се направи усилие да се свие прогнозирания дефицит. Прогнозите за неизпълнение на приходите по държавния бюджет се очертават в размер на 1 милиард 61 милиона 800 хиляди лева, което е 1.3% от прогнозирания брутен вътрешен продукт /БВП/. Признава се съществуването на натиск при разходите в някои бюджетни системи, което изисква и осигуряването на допълнителен ресурс, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината.

Като най-сериозен се посочва проблемът с недостига на средства в МВР. Анализът сочи, че не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващия се недостиг. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал.

Недостигът при финансирането на социални плащания по бюджета на социалното министерство е 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинствата, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане.

За здравното министерство трябват 24 млн. лева, за регионалното над 16 млн. лева, също толкова и в земеделското ведомство.

По бюджета на ВСС липсват 10 млн. лева, а в правосъдното министерство още 5 млн. лева.

На базата на извършения анализ от новото правителство, сумата за необходимия допълнителен ресурс за финансиране на недостиг в бюджетните системи, с най-големи проблеми, е намален с над 50 млн. лева спрямо плановете на служебния кабинет. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст