Сараят на султан Ердоган

Сараят на султан Ердоган

Политикът смени с мълниеносна бързина скромния дворец Канкая, в който живееше като премиер, с новата резиденция. След като стана президент на 10 август, той се премести в Ак Сарай още в края на същия месец. Внушителната сграда се нарича Белия дворец защото е построена от бели тухли. Оказва се, че нейните архитекти са поставили своеобразен рекорд. Президентският дворец е най-голямата резиденция на държавен глава в света – тя разполага с хиляда стаи и помещения, а площта й е 280 хил. кв. метра. Стойността й е според размерите. Изграждането на палата е струвало на данъкоплатците 1.37 млрд. турски лири (615 млн. долара). Сумата е астрономична не само за Турция, но и за по-богати държави.

Както стана ясно от доклада на министъра на финансите Мехмет Шимшек, който предизвика скандала, окончателната стойност на Белия дворец е надхвърлила два пъти първоначалните сметки. А според опонентите на президента реалната стойност на обекта е много по-висока от официалните числа. Те акцентират върху факта, че новият държавен глава е свикнал да си угажда за сметка на хазната. Още преди да навърши сто дни на поста, Ердоган успя да се сдобие не само с ново жилище, но и да смени президентския самолет. Покупката на Airbus A330-200, съобразен с всички изисквания и желания на държавния глава, струва 184 млн. долара на държавата. През 2015-а ще бъдат ремонтирани и други президентски недвижими имоти – дворецът Хубер в Истанбул и къщата за гости на брега на Егейско море. И едното, и другото ще бъдат платени от хазната до последната пара.

Скандалът около Белия дворец е забележителен и с това, че съдът няколко пъти постановява спиране на строителството му. Ердоган обаче винаги успява да оспори решенията на магистратите. Аргументът на неговите адвокати е прост – изграждането на резиденцията е в рамките на предварителните сметки.

Въпреки че издигането на двореца започва още преди Ердоган да бъде избран за президент, идеята за строителството му принадлежи тъкмо на него. Турските медии дори пишат, че той е проектирал собственоръчно по-голямата част от резиденцията. По негово настояване например под двореца е изграден просторен бункер, както и други съоръжения за повишаване на безопасността. Очевидно величественият хол и стълбата, за чиято украса са използвани хиляди тонове мрамор от най-скъпите видове, са също по негов проект.

Педантични турски журналисти са изчислили, че Белият дворец е 30 пъти по-голям от Белия дом в САЩ и 4 пъти по-мащабен от Версай. „Така нареченият султан си е построил дворец в държава, където 3 млн. души не могат да си намерят работа“,- цитира Daily Telegraph думите на Кемал Киликдароглу, лидер на опозиционната Републиканска народна партия.

На всичко отгоре Белия дворец е издигнат в самия център на зелената паркова зона на Анкара, където законът забранява всякакво строителство. Изсечени са стотици дървета. Да припомним, че миналогодишните вълнения на истанбулския площад „Таксим“ бяха предизвикани от намеренията на властите да унищожат местния парк. Тогава започналото строителство на палата в столицата сякаш убягна от вниманието на протестиращите. Заради издигането на резиденцията на държавния глава бе ликвидиран огромен парк на хълмовете в покрайнините на Анкара. Той впрочем е завещан на турския народ от първия президент на страната Мустафа Кемал Ататюрк, който се отличавал с изключителна скромност в бита.

Очевидно Ердоган е далеч от наследството на основателя на съвременна Турция. Не само заради разкошния си, „султански“ начин на живот, но и заради непрекъснатите му опити да посегне на светските устои на страната – главното наследство на Ататюрк. Ердоган, който в продължение на 11 години оглавяваше правителството, изглежда, наистина възнамерява да стане, ако не султан, то поне едноличен управник на страната. Той усилено се опитва да превърне Турция от парламентарно-президентска в президентска република.  Неговата Партия на справедливостта и развитието няма необходимите две трети от гласовете в парламента за приемането на съответните промени в конституцията. Въпреки това Ердоган е сигурен, че ще успее да измести центъра на властта в Турция в своя полза. И тогава стопанинът на Белия дворец ще постави още един рекорд – като първият управник успял да върне страната си във времената на едноличното управление.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст