За година средната заплата се е повишила с 19 лева

работещите бедни, Строителните работници от България са търсени в Западна Европа.

Средната брутна месечна заплата през септември е 820 лева или с 19 лева по-висока спрямо същия период на миналата година. Спрямо април тази година обаче размерът й намалява с 13 лева, показват данните на Националния статистически институт.

През юли 2014-а средната заплата в страната е била 815 лева, през август е паднала до 793 лева, най-вече заради ръста на сезонно заетите работници,  които са ниско платени, а през септември става 820 лева.

Най-потърпевши от намалението на заплатите спрямо периода април-юни тази година са  работещите във финансовия и застрахователния сектор, където заплатите са били със 7.5% по-ниски, както и в сектора на производството и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, където спадът е 4.3 на сто. Въпреки намалението и двата сектора остават сред най-високо платените у нас.

Доста по-добре в сравнение с третото тримесечие на миналата година са работещите в добивната и транспортната промишленост, където на годишна база възнагражденията са нараснали с по 6.2 на сто, и в строителството, където увеличението е 5.7 процента. Най-значителен спад за този период бележи средната месечна заплата при занимаващите се с операции с недвижими имоти” – с 14.4 процента.

Според статистиката най-висока заплата от средно 1753 лв. по трудов или граждански договор получават заетите в създаване и разпространение на информация и творчески продукти, както и в далекосъобщенията. С възнаграждение от средно 1528 лв. ги следват работещите в производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, а на трето място са извършващите финансови и застрахователни дейности със средна заплата от 1466 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в хотелиерство и ресторантьорство – 555 лева, извършващите административни и спомагателни дейности – 556 лева, и заетите в други дейности – 565 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2014 г. в обществения сектор нараства с 5.8%, а в частния сектор –  с 1.2%.

Националната статистика изнесе данни и за наетите лица към края на септември 2014 г., които са 2.25 млн. души и има спад спрямо предходното тримесечие, което е нормално предвид много наети на сезонна работа, която свършва в края на лятото. Така в сектора хотелиерство и ресторантьорство спадът на заетите е 19.5%, в култура, спорт и развлечения – с 13.6%, и други дейности – с 5.1%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст