ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюкселско “да” по план за Борисов

Бойко Борисов и Георги Близнашки

Случайност, съвпадение, стандартна процедура или просто политическа игра? Възстановяването на плащанията от европейските фондове по Оперативната програма "Околна среда" на 14 ноември със сигурност може да се обобщи с тези, а и с още куп противоположни определения. И всички ще са верни, защото спирането на парите от Брюксел е стандартна процедура, но нюансите в нашия случай излизат далеч извън рамките й.

Ако сте забравили, ще припомним, че благата вест от европейските ни партньори се очакваше още през август, след като правителството на Георги Близнашки пое властта. Уж всичко беше договорено и парите щяха да идват, но… нещо ги забави. После бе посочен нов срок – началото на октомври, след парламентарните избори. И той обаче изтече, оставяйки стотици строителни фирми в незавидно финансово положение. Агонията продължи с обещания за края на октомври и началото на ноември, но сякаш се чакаше нещо конкретно, за да отвърти Брюксел кранчето. Така в един момент се появиха случайността, съвпадението и политическите игри на европейско ниво, тъй като веднага след встъпването в длъжност на втория кабинет "Борисов" се разбра, че програма "Околна среда" ще бъде отблокирана на 14 ноември. Във всеки случай едно евентуално "забавяне" нямаше да позволи на премиера Бойко Борисов да излезе на трибуната в Народното събрание по време на първия за кабинета му парламентарен контрол и да заяви: "Предполагам, че очаквате да кажа, че благодарение на нас това се е случило. И наистина много се постарахме тези дни. Но дойдох да ви кажа, че благодарение на всички вас, волята на депутатите да имаме парламент, да имаме правителство, кабинет, да сме тук всички заедно 800 млн. лв. влизат в българската икономика. Европа видя, че в България има нормално действащ парламент и демокрация. Това да сте направили, поне не могат да кажат, че депутатите не са си заслужили заплатите. Благодаря от името на правителството и колегите.”

"Приветствам положителните стъпки, предприети от българските власти за подобряване и укрепване на системата за управление на оперативната програма. Плащанията към България по "Околна среда" се възстановяват, което е отлична новина за българската икономика, но също така и за бъдещето на сътрудничеството между България и Европейската комисия", не пропусна да отбележи и комисарят по регионалната политика Корина Крецу.

Заместник-председателят на Еврокомисията и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева също направи коментар по темата. "Възстановяването на плащанията по оперативната програма "Околна среда" е чудесна новина за България и идва в ключов момент за страната и държавния бюджет – посочи тя. – Това показва, че Европейската комисия отчита, когато работата е свършена и правилата са спазени. Предназначените за България средства трябва да се използват ефективно, защото от тях зависи подобряването на качеството на живот. Пожелавам успех на българското правителство в тази задача и обръщам внимание, че следващата година предоставя последна възможност за усвояване на парите от програмен период 2007-2013-а"..

Има или няма връзка между отблокирането на екопрограмата и избора на новото правителство, по тази тема навярно ще се спори още дълго. Но е безспорно, че от решението на Брюксел ще има огромен положителен ефект. Както е известно, финансирането на екопроектите бе спряно в края на 2013-а заради множество открити нарушения при провеждането на обществените поръчки. По принцип плащанията трябваше да продължат с пари от бюджета, но кабинетът на Пламен Орешарски прецени, че няма на разположение необходимите пари. Така само за няколко месеца държавата натрупа над един милиард лева дълг към стотиците строителни компании, които работят по проектите. Заради забавеното изпълнение пък опасността от загуба на безвъзмездната помощ и замяната й с национални средства стана изключително голяма. Надвисна и заплахата срещу държавата да бъде открита нова наказателна процедура поради липсата на екосъоръжения. 

Сега плащанията ще започнат със 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и ако институциите наистина заработят ефективно, все още има шанс да завършим в срок повечето обекти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст