ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българин осъди Европейската комисия за опорочен конкурс

ЕК

Българин осъди Европейската комисия за опорочен конкурс за една от най-високопоставените длъжности в ЕС в сферата на здравеопазването – изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА). Д-р Емил Христов спечели дело в Съда на публичната служба на ЕС, който призна, че чиновници от Брюксел не са действали безпристрастно спрямо него, съобщи "Правен свят".

Битката на д-р Христов, който е бивш шеф на българската Изпълнителна агенция по лекарствата, започва през 2010 г., когато е обявен конкурс за шеф на ЕМЕА. Тогава той подава документи за участие в тежката процедура за избора на директор на базираната в Лондон институция, която решава кои медикаменти и препарати на фармацевтичните компании могат да се използват в Евросъюза.

Конкурсът има две основни фази – първата се развива под контрола на ЕК. Назначена от нея Комисия за предварителен подбор пресява кандидатите, след това предлага най-подходящите на Консултативния комитет по назначенията към ЕК. Следващата фаза се развива пред Управителния съвет на ЕМЕА, който избира директора на агенцията. Оказва се обаче, че в процедурата, в която участва д-р Христов, е допуснато грубо смесване на правомощия. В Комисията за предварителен подбор са включени двама членове на УС на ЕМЕА, които не трябва да имат нищо общо с първия етап по избора на директор. Българинът установява, че Паола Тестори Коги и Анджей Рис ще участват и в двете фази на конкурса – първо в комисията за подбор и после в УС на ЕМЕА. Освен това д-р Христов забелязва, че недопустимо и в разрез с правилата комисията се състои от четен брой членове. Освен това двама от конкурентите на българина са колеги на Коги и Рис в управителния съвет. В последствие именно един от двамата членове на съвета, участвали в конкурса – Гуидо Рази, е избран за изпълнителен директор.

Съдът на публичната служба е разгледал оплакванията на Христов, но не се е произнесъл по всяко от тях, защото е установил, че само едно от посочените от него нарушения на процедурата е достатъчно, за да бъде отменен конкурсът за шеф на евроагенцията по лекарствата. То е участието на Коги и Рис в двете фази на конкурса. "Съвместяването на двете функции у едно и също лице съставлява нарушение на задължението за безпристрастност на комисията по предварителен подбор и е в противоречие с чл. 41 от Хартата на основните права на Европейския съюз", пише в решението на Съда на публичната служба. Хартата гарантира правото на добра администрация. "Според него всеки има право засягащите го въпроси да бъдат разглеждани безпристрастно от институциите, органите, службите и агенциите на ЕС", обясняват съдиите.

След като констатира, че при конкурса за шеф на ЕМЕА този принцип е бил нарушен, Съдът на публичната служба отменя двете ключови решения, с които е приключил. Първото е на Европейската комисия от 20 април 2011 г., с което тя предлага на управителния съвет на ЕМЕА списък с четирима кандидати за директор, сред които не е българинът. Съдът отменя и решението на управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата от 6 октомври 2011 г., с което Гиудо Рази е назначен за неин шеф.

Магистратите са отказали изрично да укажат на ЕК да проведе нов конкурс. В решението си те пишат: "Съдът не е компетентен да отправя разпореждания до институциите на съюза извън общото задължение на издалата отменения акт институция да вземе всички необходими мерки за изпълнението на съдебното решение". Дали ще има нов конкурс за шеф на Европейската агенция по лекарствата ще стане ясно едва след като решението на Съда на публичната служба влезе в сила. То може да бъде обжалвано пред Съда на ЕС в Люксембург.

Съдът на публичната служба не присъжда обезщетение на Христов заради опорочения конкурс. Самият той и не настоява изрично за компенсация, а оставя на магистратите да преценят по справедливост. Те са решили, че "всяка евентуална неимуществена вреда, която жалбоподателят е претърпял поради незаконосъобразността на посочените решения, ще бъде поправена по подходящ начин и в достатъчна степен с отмяната им".  

"На базата на историческите си комплекси сме свикнали да възприемаме ЕК като Господ, а решенията ѝ като решения на Коминтерна, на които трябва само да се козирува. Случаят с Емил Христов и делото му доказва, че в някои случаи служби на комисията действат в открит конфликт на интереси и чрез средствата на правото могат да бъдат санкционирани са това", заяви за "Правен свят" адвокат Михаил Екимджиев от адвокатското дружество "Екимджиев, Бончева и Черничерска", което представлява българина пред Съда на публичната служба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст