ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатска кавга заради Златановите тефтери

веселин вучков

Кражбата на прословутите две тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов изяде в петък (14 ноември) от времето на депутатите за парламентарен контрол. Пред тях се яви новият вътрешен министър Веселин Вучков, който трябваше да дава обяснения за обстоятелствата около изчезването на веществените доказателства, вместо това да направи господарят на разследването, главният прокурор Сотир Цацаров.

Очаквано, темата отключи партийните страсти и вместо логични и конкретни въпроси в залата се размениха обвинения. Депутатът от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев запита: защо никой не обръща внимание на записаното в тефтерчетата име на депутата от ДПС Делян Пеевски? От ДПС отвърнаха, че там също така е записано и името на президента Росен Плевнелиев. Патриотите пък използваха случая за задявка с Волен Сидеров. Димитър Байрактаров отбеляза, че инициалите в тефтерчето не са доказателство и попита:"…пише ли вътре Вол.Сид. и осребряване на златен пръст?".  А атакистът Десислав Чуколов скочи като ужилен и обяви в прав текст, че инициалът В.С. е на Валери Симеонов от "Патриотичния фронт", И.Ф. е Искра Фидосова, а не Ирина Флорин, Ц.Ц. е Цветан Цветанов, а Б.Б. е Бойко Борисов.

На фона на разгарящата се кавга вътрешният министър запази спокойствие. Когато дойде ред на неговите обяснения, той накратко описа хронологията на случилото се и посочи, че то е от компетенцията на държавното обвинение. За пореден път Вучков отхвърли твърденията за бездействието на МВР при разследването на кражбата на веществени доказателства, заявявайки, че преписката е заведена за отнемане на вещи от неизвестен извършител. От изказването му се разбра, че служителите от Шесто РПУ не са били уведомени, че се касае за откраднати доказателства.

"Не ми е ясно кой и защо е избрал Стефан Бенчев да прави експертиза на тефтерчетата на Филип Златанов", заяви Вучков. Той подчерта, че вещото лице не е служител на министерството, и припомни, че по случая е образувано производство в прокуратурата. "Нека прокуратурата направи проверка, за да се разбере каква е истината. Преценка на прокуратурата е какви следствени действия да се извършват",  каза още вътрешният министър.

(още по темата – четете в "Параграф 22")

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст