ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата не е готова за зимата, предупреди Павлова

Министерски съвет Пресконференция Лиляна Павлова - министър на МРРБ

Държавата като цяло не е готова за зимата, предупреди министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя показа пред Нова телевизия карта, на която областите в страната са разделени условно на три – подготвени, неподготвени, и не напълно готови за сезона.

Областите, които по думите на регионалния министър не са готови, са София-област, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян. Областите, които не са напълно готови, са Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, Хасково и др.

Готови за зимния сезон са областите Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Добрич, Велико Търново, Силистра.

"Парите за зимно почистване са изхарчени през лятото, уж за изрязване на храсти. Затова сега пътищата не са подготвени, особено проходите в страната”, обясни Лиляна Павлова. Според нея за рязане на храсти са изхарчени 10 млн. лева. По думите й, ако тези пари бяха инвестирани в проходите и магистралите, щяхме да сме подготвени за зимата.

"Преди сезона най-критично е състоянието на магистралите "Люлин" и "Струма". Там ситуацията е много притеснителна – от необходими 5000 тона сол, има едва 20 тона. При необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула. От необходими 66 машини за почистване, имаме четири”, каза още тя.

"Въвеждаме ново правила, от което фирмите са леко притеснени, а именно шест часа преди започването на снеговалежа, на 200 критични точки на територията на цялата републиканска пътна мрежа да са разположени готови снегорините”, обясни регионалният министър.

Наследявам две неработещи министерства, каза Павлова за Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране

"Целият инвестиционен процес е блокиран – не можем да издаваме разрешения за строеж, трябва да върнем правомощията на общините, да променим 65 закона. Готова съм със законодателната инициатива и промяната на тези закони е готова”, заяви Павлова.

За магистрала "Хемус" тя обясни, че трябва да се осигури финансов ресурс за нея, тъй като една много малка част от него ще може да бъде финансиран с пари от европейските фондове.

"Към днешна дата могат да се проведат процедури за строителство на едва 60 км от "Хемус". Това е участъкът от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч. Всичко останало трябва да бъде проектирано. За всички тези 300 км, които трябва да се построят, са нужни процедури по отчуждения. Ако не се промени законът, това може да отнеме 20 години. Нашата цел е до 2020 г. в голямата си част да реализираме този проект, започвайки строителство от следващата година на първите 60 км”, обясни министър Павлова.

Тя поясни, че фокусът на поетото от нея ведомство няма да е само върху магистралите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст