ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП пита Фандъкова защо столичното парно държи 80 млн. в КТБ

Калоян Паргов

Столичната организация на БСП настоява кметът на София Йорданка Фандъкова да отговори къде са 80 млн. лева на абонатите на "Топлофикация"-София, които бяха в КТБ. На брифинг председателят на градското БСП Калоян Паргов припомни, че столичните червени са поискали оставката на шефа на столичното парно и са я получили. Към юли дружеството дължи на "Булгаргаз" над 550 млн. лева, заради което всеки месец плаща наказателна лихва.  В същото време обаче столичното парно държи на влог в КТБ 80 млн. лева.

"Публична тайна е, че всички държавни дружества са направили всичко възможно да спасят влоговете си преди да бъде отнет нейният лиценз", посочи още Паргов. Той отправи обвинения към новото ръководство на "Топлофикация" – Георги Беловски и към столичния кмет Йорданка Фандъкова, които не са предприели действия за разрешаване на създалия се проблем.

От левицата настояват да получат отговор защо дружеството е депозирало такава голяма сума само в една търговска банка, защо дружеството плаща наказателни лихви за задълженията си към БЕХ при наличието на ресурс за над 80 млн. лева, защо кметът Фандъкова не е указала на новото ръководство в кратък срок да предложи цялостен план за работа на дружеството и в частност план за действие по отношение на депозираните в КТБ средства? Според Паргов отговорността за случващото се трябва да понесе кметът на града.

Той отчете още, че за последните девет месеца дълговете на дружеството да се увеличили със 122 млн. лева и вече достигат над 650 млн. лева. Според него загубите ще бъдат компенсирани с поскъпване на услугата.

Социалистите в Столичния общински съвет се заканиха, че ще търсят законодателно разрешаване на проблемите на столичното парно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст