ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ – майстор на репортерски кошари

Парламент журналисти Цецка Цачева - предс. на парламента

В ГЕРБ не харесват как журналистите щъкат из кулоарите на парламента. Затова последен писък на иновативното им мислене е те да стоят на две-три определени места и от тези "стоянки" да си вършат работата. В случай че един или друг депутат желае да им каже нещо, отива в определената зона и се изказва.

При добра воля от страна на народния представител той отговаря на няколко питания, но когато му зададат неудобен въпрос, се врътва и си тръгва разсърден.

Инициативата бе подета най-вече от заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и строгата дама – председател на НС Цецка Цачева. От време на време – къде на шега, къде не, те агитират своите съпартийци да се подпишат, в случай че бъде направено подобно предложение.

То обаче е твърде спорно и може да се тълкува по десетки начини. Като се почне от: слагане на намордник на медиите и превръщането на журналистите в стадо, та се стигне до разправа с партийните телевизии на една или друга политическа партия.

Пред репортер на "БАНКЕРЪ" Красимир Велчев обясни, че идеята не била такава и няма за цел да гони или ограничава някого: „Аз съм дошъл на работа и имам работа. Не може всеки да ме спира и да ми тика микрофон в устата“. И сподели, че не било приятно, когато телевизията на депутат Х му задава въпроси, на които той отговаря, след това да се излъчват по определен манипулативен начин. Същата била ситуацията и когато в кулоарите го снимали да спори например със свой колега от опозицията, а после можело да го пуснат и да кажат, че вече се били договорили. Прав е за себе си Велчев, но само дотук!

Защото и в момента в правилата за работа на Народното събрание има обособени места за "срещи" с медиите – като например почти неизползваемия пресклуб, в който ако някой журналист стои, едва ли ще разбере какво се случва на трибуната или в кулоарите на парламента, където представители на партиите дават изявления.

Странното в случая е, че действащите практики дразнят най-вече представителите на ГЕРБ. Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев например бе изненадан, че изобщо има идея в тази посока. Велизар Енчев от "Патриотичния фронт" сподели, че е категорично против подобни правила да влизат в сила, и декларира готовност да се подпише срещу подобно нещо. Георги Кадиев от БСП нарече идеята глупава. "Някои го играха това назад във времето и то не става, просто не работи. Според мен няма проблем със сегашната ситуация, а това се предлага, за да не може някои да бъдат подслушвани или да не им се моткат в краката", каза социалистът.

Въобще е странно защо на мода излизат практики отпреди 15 години, когато през 2001 г. тогавашният парламентарен шеф Огнян Герджиков опита да ограничи медиите, под предлог че му били задавани твърде много въпроси, за които той нямало как да бъде подготвен.

А ако на сегашните депутати чак толкова им пречат партийните телевизии "Алфа" и "Скат", спокойно могат да подминават въпросите им. Но дали само те са проблемът?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст