ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът гласува още 100 млн. лв. за Здравната каса

Парламент актуализиране на бюджета Петър Москов - министър на здравеопазването

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК със 100 млн.лв. Законопроектът беше гласуван от 205 народни представители. „За” гласуваха 169 депутати, „Против” се обявиха 9 от "Атака" , а 27 от БСП се въздържаха.

Преди това министърът на здравеопазването Петър Москов подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК по време на дебатите в пленарната зала. Според него, „всичко що се отнася до сектора на здравеопазването и предложената актуализация е разумно, смислено и трябва да се случи, защото другото означава неизпълнение на основни функции – на НЗОК или здравното министерство, които са одобрени от всички депутати.

„Смисълът на пакета от нормативни мерки, които министърът на здравеопазването и кабинетът ще внесат заедно с бюджета за 2015 година, не е да търсим нормативна база за увеличаване на разходите, а да намерим ясната нормативна база, по която започваме пътя, по който системата на здравеопазването преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат”, каза още Москов. Според министъра това не е път, който може да бъде извървян за една година или за шест месеца, но желанието на мнозинството е той да бъде започнат.

"В края на ноември, когато започнат процедурите по гледане на бюджета, министърът и кабинетът ще представят Доклад за здравето на нацията, като от констатациите в него ще се изготви концепцията за реформи в цялата здравна система, а целта ще бъде да се подобрят недобрите данни в доклада", обясни Москов.

Здравният министър каза, че ще търси подкрепа на всички партии за здравната реформа, а целта на предвижданите мерки е ясна финансова прогнозируемост на сектора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст