ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сътрудничество между България и ОЛАФ е условие за резултати в борбата с измамите

МВР ОЛАФ

Отличното сътрудничество между България и ОЛАФ ще продължи, заяви министър Веселин Вучков след проведената среща с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ Джовани Кеслер. Вътрешният министър изрази категоричната си позиция, че мястото на звеното АФКОС – контактна точка за работа с ОЛАФ, е в МВР и ще остане непроменено, независимо от предстоящите законодателни промени във вътрешното ведомство. Той посочи, че министерството оказва сериозна експертна помощ на специализираното звено на Върховната касационна прокуратура за противодействие на измамите с европейските фондове. Вучков изрази задоволство, че новата Европейска комисия и новият зам.-председател  Кристалина Георгиева имат ангажирано отношение спрямо борбата с измамите.  Вътрешният министър отново подчерта непроменената подкрепа на България за създаване на Европейска прокуратура за противодействие на измамите с еврофондовете на ниво ЕС.

Генералният директор на ОЛАФ подчерта, че срещата с вътрешния министър Веселин Вучков е потвърдила ангажиментите на МВР в борбата с измамите и тяхното разследване. „Радваме се да видим правителство, което се е ангажирало с тези проблеми и подкрепя ОЛАФ“, заяви Кеслер и уточни, че установените със страната ни взаимоотношения в разследването на корупция и измами са на много добро експертно ниво. Да бъдат защитени интересите на гражданите е общ интерес, важно е и за ЕС, и за България, допълни генералният директор на ОЛАФ и посочи, че сътрудничеството в тази посока е послание за поети ангажименти в разследването, разкриването и санкционирането на случаите на измами и постигане на реални резултати.

Поводът на двустранната среща е годишната професионална конференция на Европейските партньори срещу корупцията и Европейската мрежа от точки за контакт в областта на борбата с корупцията. Конференцията бе открита вчера и е организирана съвместно от МВР и ДАНС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст