ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Справка: за какво, кога и как разследват Станимир Славейков Флоров?

Пресконференция на ГДБОПСтанимир Флоров

Миналата година Флоров бе отстранен от поста директор на ГДБОП, след като прокуратурата образува дело за подкуп срещу него. Досъдебното производство е по чл. 302а от НК – за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Делото е във връзка със секретните документи, които бяха разпратени по мейлите на няколко медии, получени са били и на електронната поща на Софийската градска прокуратура на 17 април 2013 г.

Прокуратурата веднага образува проверка, която е установила, че сканираните и изпратени документи са идентични с оперативните дела срещу Станимир Флоров, които са били изискани от МВР. Според документите през 1999 г. и 2002 г. са били образувани две разработки срещу Станимир Флоров заради съмнения, че използва служебното си положение, за да покровителства заподозрени за контрабанда и наркотрафик, отбелязва "Правен свят".

В случая от 1999 г. Флоров "протича" по разработка "Мавър", в рамките на която службите разработват тогавашния шеф на полицията във Видин Васил Василев. От документите става ясно още, че Флоров и Василев са в близки отношения заедно с друг служител на бившата НСБОП – Пламен Йоцов.

Тримата са заподозрени, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик, заради което е направено предложение за образуване на оперативно дело "Араби". Според секретните материали въпросният палестинец притежавал магазин за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев", в който се продавала дрога. Сочат се и оперативни данни, че Флоров е поел ангажимент да предупреждава обекти на разработки срещу сумата от 20 000 германски марки.

Във втория случай Флоров е разработван по линия на оперативно дело "Високия". Тогава е било установено, че разработваният обект поддържа интензивен контакт с бивши служители на МВР, които използва за организиране и подпомагане на престъпната си дейност. "Особен интерес представлява засеченият нерегламентиран контакт между обекта и лицето Станимир Славейков Флоров", пише в предложението за откриване на делото "Високия".

Сред документите фигурират две справки – от 2007 и 2008 г. от дирекция "Информация и архив", в които се казва, че "в периода 1999 – 2000 г. Станимир Флоров е бил в полезрението на НСС за проверка на информация, че поддържа нерегламентирани контакти с криминално-проявени лица и злоупотребява със служебното си положение с цел лично облагодетелстване, като покровителства участници в наркотрафик и канали за контрабанда за прехвърляне на стоки зад граница. Не са придобити категорични доказателства, потвърждаващи първоначално постъпилите данни".

"През 2002 г. Флоров отново е бил в полезрението на НСС – МВР. Получени са данни, че същият поддържа неправомерни контакти с обект на дело за оперативна разработка. В хода на проверката не е получена информация, потвърждаваща издигнатата версия, че Флоров използва служебното си положение за подпомагане и протекция на престъпната дейност на обекта на ДОР с цел лично облагодетелстване. С други данни за лицето не разполагаме", пише в справката, издадена от архива в МВР през 2008 г.

Вече година и половина продължава разследването, не е ясно на каква фаза е, защото от прокуратурата категорично отказват да дават информация по него. Миналата година, обаче, стана ясно, че от това разследване са извадени материали, по които е образувано едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който е много близък приятел с Флоров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст