ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вежди Рашидов „разчисти“ НДК

Националния дворец на културата НДК сграда

Старият нов министър на културата Вежди Рашидов започна с промените. Доколкото упражнява правата на държавата в еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала му, назовано "Национален дворец на културата – Конгресен център София" ЕАД – София,  той  освободи членовете на съвета на директорите  Антоанета Желязкова, Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова и Пени Раева. Избранниците на Рашидов за новия директорски борд са Валентин Кръстев, Диана Русанова, Камен Кирилов, Оли Груева и Райна Гегова.

Очевидно началническите постове в Националния дворец на културата са приоритет на всеки културен министър. Нека припомним, че  бившият министър на културата Петър Стоянович (в правителството "Орешарски") също побърза да омете целия съвет на директорите, който наследи от времето на Рашидов, като реално предаде ръководството му в ръцете на дългогодишната пиарка на Движението за права и свободи Велислава Кръстева, която беше и негов заместник в културното ведомство.

Още в първите месеци на управлението си Кръстева изнесе „фрапиращи“ данни за получаваните от предишното ръководство на НДК възнаграждения. Проверка на Министерството на културата в края наминалата година беше установила, че началниците стрували на ведомството близо милион лева в рамките за две години и половина.

Кръстева размаха пред депутатите от Комисията по култура и медии справка, според която освободеният тогава изпълнителен директор Митко Тодоров за осем месеца е получил  99 585 лв. възнаграждения. Членовете на съвета на директорите  също били доволно възнаградени. Тодор Влайчев за 30 месеца получил 328 506 лв., Ивайло Георгиев за 21 месеца – 148 155 лв., а Десислава Бинева за 21 месеца – около 240 000 лева.

Кръстева обвини политическа партия  ГЕРБ, че  през 2009-а са деактували два етажа от административната сграда,  за да не плащат наем като за офис. Тъй като бил много по-висок. Според нея всички останали наематели плащали по 3 лв. за кв. м, а партията на Борисов едва  по 0.80 лв. за квадрат. Нещо повече –  според нея част от разходите на партията за консумативи също били за сметка на НДК.

Докладът за финансовото състояние, който беше  представен пред ресорната комисия в парламента, посочи, че дворецът има несъбрани вземания от 275 наематели за близо 4 млн. лева. А предишното ръководство е прескочило правомощията си и е освободило длъжниците от лихви за над 200 хил. лева.

Бившият шеф на ръководството Митко Тодоров, когото Кръстева замести на поста, я обвини в пиар акция, в която пръст очевидно имал и дългогодишният управител на НДК Христо Друмев, тъй като в тогавашното ръководство влезе  Пени Раева, която е била негов заместник.

Нека припомним, че с всяка смяна на директорите на това дружество се развихря и поредният скандал. При предишната смяна на дългогодишния директор на НДК Христо Друмев (той беше на този пост 24 години) той обвини тогавашния финансов министър Симеон Дянков, че подготвял дружеството за приватизация, нещо което така и не стана, но дълго време беше обект на медийни публикации.  

По всяка вероятност  сега отново ще излязат любопитни констатации около харчовете, тъй като от години се знае, че финансовата дисциплина никога не е била отличителна черта на това държавно дружество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст