Мартин Димитров: Отменяме прихващанията след специалния надзор и обявената несъстоятелност

Мартин Димитров

"Реформаторите и ГЕРБ подкрепихме законодателство, с което казваме, че с цедиране депозити не могат да се превръщат от негарантирани в гарантирани, посредством раздробяване. Това не означава, че не признаваме самите цесии, всеки има право да цедира, а че с това средство не приемаме да се увеличават гарантираните депозити. В противен случай бихме допуснали грубо заобикаляне на законодателството!". Това обясни депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров чрез публикация в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".

Според него има голямо неразбиране след медиите по темата с цесиите и прихващания около КТБ, затова и се налагат повече обяснения по този въпрос.

Димитров уточнява, че от ГЕРБ са предложили, а Реформаторите са подкрепили и внесли законодателство според което прихващанията са частично действителни.

Според него така ще се защити принципа за съразмерното удовлетворение на всички кредитори и няма да се стига до очевидно несправедливия резултат чрез прихващане определени кредитори да изпреварват другите.

"Конкуренцията между кредиторите и техните индивидуални изпълнителни производства е нормална при действащо предприятие, но не и при несъстоятелност, където е важен принципа на съразмерността. Прихващането отрича принципа на съразмерността и възстановява принципа на конкуренцията между кредиторите от един ред и дори между кредитори от различни редове.", пише още депутата от РБ

Той уточнява, че става въпрос за прихващания, които са извършени след началната дата на неплатежоспособността, както и когато на банката е наложена като мярка на специален надзор спиране на изпълнение на задълженията й. "В този случай с надзорен административен акт на БНБ се налага практически мораториум на изискуемостта на вземанията на кредиторите. Тази мярка лишава от изискуемост вземанията по влоговете и така ги прави негодни като инструмент за прихващане", се казва още в публикацията на Мартин Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст