Банки притискат Брюксел относно реформите на големите банкови структури

ЕК

Водещи европейски търговски банки притискат Брюксел и Джонатан лорд Хил от Орфорд – еврокомисар с ресор "Финансова стабилност, финансови услуги, капиталови пазарни съюзи", да се откажат от плановете за реформиране структурата на големите банки, което е част от едни по-широки европейски законодателни инициативи, целящи предотвратяване на нови колизии от типа на фалиралата Лемън Брадърс, пише най-меродавният финансов вестник в света – лондонският Financial Times. След като през януари Европейската комисия (ЕК) разкри подробните си планове за намаляване сложността на големите банкови структури, предложението среща все по-яростната съпротива на Франция, Германия и Великобритания. Британските и френските банки призовават законодателите да прегледат отново плановете си, за да се реализира голямата цел на ЕК – отпушване на кредита към реалната икономика и избягване на  ненужни интервенции на ниво Европейски съюз (ЕС).

Реформата на структурата на банките е част от опитите на ЕС да се справи с кредитните институции, които са твърде големи, за да им се позволи да фалират. Тя включва ограничения върху собствените инвестиции на банките и правомощия за регулаторите, чрез които да следят рисковите операции на трезорите.

Бъдещето на реформата ще бъде едно от най-чувствителните решения, което Джонатан Хил ще вземе тази година. По време на изслушването си за еврокомисарския пост той обеща да придвижи предложението, но без да пояснява как. Нововъведението се подкрепя от социалистите и зелените в Европейския парламент, но другите политически групи се противопоставят на редица ключови елементи в него, а малцина са ентусиастите сред страните членки, които биха подкрепили реформата.Писмото е адресирано до вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, който преразглежда стари предложения и чертае работната програма на Брюксел, която трябва да е готова през декември. Едно от най-големите опасения, изразено от противниците на реформата, е влиянието на промените върху капиталовите пазари, тъй като търговската активност ще се оскъпи. ЕК защитава яростно предложенията от критиките на държавите членки. Рядкост е Брюксел да изостави подобни значими планове след години на обсъждания. Някои европейски представители смятат, че планът ще бъде променен. Но ако бъде приет, вероятно ще остане ограничението в американски стил банките да не могат да търгуват със собствени средства.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст