Днес СГС ще гледа делото за фалита на КТБ по искане на БНБ

Съдебна палата София

Днес от 10.30 часа състав на Софийски градски съд, при закрити врата, ще проведе заседание по делото за обявяването в несъстоятелност на КТБ. Призовани са страните – КТБ, БНБ, Софийска градска прокуратура и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. До производството по несъстоятелност се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искане за откриване на производство по несъстоятелност на банката.

На 10 ноември, чрез системата за случайно разпределение на делата, за съдия докладчик бе избрана съдия Калина Илиева. Само ден по-късно тя си направи самоотвод, защото била командирована в градската магистратура от СРС и това можело да накърни безпристрастното разглеждане на делото. Отводът е с цел избягване на такива съмнения.

Миналата седмица СГС обяви, че спира производството за фалита на банката заради  постъпилата жалба във ВАС на „Бромак" ЕООД  срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. От СГС уточниха, че съгласно Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор. Заседанието на СГС по иска на БНБ бе насрочено за 24 ноември и ще се проведе, тъй като квесторите на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките не са внесли становище.

Жалбата на „Бромак" обаче не спира процедурата по изплащане на гарантираните депозити, която трябва да стартира на 4 декември. Банките, които ще изплащат гарантираните депозити  до 100 000 евро, са 9 съобщи първи в. "Банкеръ".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст