Герджиков: Цесиите са законни

герджиков и лъчезар богданов

Не може току-така да се обявяват извършените цесии за недействителни. Те са си абсолютно законни. Така проф. Огнян Герджиков коментира пред Нова ТВ намеренията на правителството да обяви за невалидни сделки с влогове в КТБ със задна дата. Според премиера Бойко Борисов това ще спести около 800 млн. лв.

„Мисля, че беше лапсус. Не става въпрос за цесиите, а за прихващанията”, обясни икономистът Лъчезар Богданов изявлението на премиера.

Недействителни по думите на експертите ще са опитите да се раздроби сметката в няколко други, така че да влязат в гарантираните 100 хил. евро.

„Когато банката е под специален надзор, тя може да стопира задълженията с акта за специалния надзор и вече вземането да не е изискуемо”, обясни проф. Герджиков. „Не знам дали когато БНБ сложи банката под специален надзор, го е направила. Ако го е направила, тогава вече вземането не е изискуемо. Тогава не може да се направи валидно прихващането, именно заради липсата на изискуемост. Но влезе ли банката в производство по несъстоятелност, това прави всички вземания изискуеми. Тези неща са много сложни, но това не пречи на много политици да се изказват”, коментира проф. Герджиков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст