Икономисти предлагат Любомир Христов за нов шеф на БНБ

Избори 2011ПресконференцияМеглена Кунева Любомир Христов

Експерти от икономическата и банковата сфера предлагат на поста на настоящия управител на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров да застане Любомир Христов. Те отправят своето предложение към президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и представителите на парламентарните групи в Народното събрание в отворено писмо.

Както "БАНКЕРЪ" вече съобщи, фаворит на управляващите за поста е сегашният подуправител Калин Христов.

Иначе писмото до институциите е  подписано от името на подписано от Георги Атанасов от Български финансов форум, Рачо Петров от Сдружение ГЛАС, Васил Кендов от Асоциация на потребителите на банкови и финансови услуги, Богомил Николов от Асоциация Активни потребители, Проф. Кръстьо Петков, СИБ, Росица Денева, ИДФК, Доцент Минчо Христов, СУ "Св. Климент Охридски", Румен Гълъбинов, Форум Ikonomika.mobi, Адв. Валентина Иванова, БФФ, адв. Веска Волева, Десислав Данов, БФФ, Владимир Барбутев, Нели Сало, Недялка Петрова.

Любомир Христов сега е  председател на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти. През 2011 г. той  беше издигнат за вицепрезидент заедно с кандидата за президент Меглена Кунева.  Бил е член на ръководството на БНБ между 1990 и 1994 г.

Експертите подкрепят идеята за отстраняване на Иван Искров от поста на гуверньор на Централната банка. На негово място те настояват да застане председателят на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти д-р Любомир Христов. Те твърдят, че той е доказал своя професионализъм, а заедно с това, че той от години защитава обществения интерес.

"Персоналната му ангажираност към въпросните реформи е гаранция за наличието на воля и решимост същите да станат факт. Смятаме освен това, че с действията си следваме добрите практики за това как се прави избор за отговорен пост в цивилизования свят – посредством открита и честна дискусия относно качествата на номинираните кандидати. Днес това е от особено значение у нас предвид необходимостта от възстановяване на доверието и нормализиране на работата в банковия сектор и икономиката като цяло", се посочва в писмото.

Заедно с това експертите коментират, че бездействието в областта на банковия сектор е докарало тежка криза, която рефлектира върху българското общество. "За всеки непредубеден наблюдател е ясно, че неадекватното нормотворческо и надзорно поведение на банковия регулатор предизвика тежка криза, довела до поредното мащабно ощетяване на населението", посочват те в писмото си.

Специалистите предлагат въвеждането на законови промени, които ще въведат европейските норми в банковия сектор в националното законодателство. Ето и точките, които според тях ще доведат до това:

“1. Учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на поведението на банките и другите финансови институции спрямо техните клиенти. Прилагане на ясни регулаторни правила за поведение на финансовите институции. Забрана на подвеждащи и измамни практики и пълно предотвратяване възможността за едностранна промяна на лихвите по вече отпуснати кредити въз основа на неясно използвани фактори и показатели.

2. Закон за Финансов омбудсман – орган за извънсъдебно решаване на спорове между банки и други финансови институции и техните клиенти. Бързо (до 3 месеца), окончателно, извънсъдебно и безплатно за клиентите решаване на спорове.

3. Отмяна на чл. 417, т. 2 от ГПК в частта му за банките. Банките да не могат да продават имотите на хората по извлечение от своите счетоводни сметки, които често са неверни и съдържат недължими от клиентите суми.

4. Закон за несъстоятелността на физическите лица, с който да се разграничат тези, които не искат да обслужват дълговете си, от тези, които наистина не могат. Това ще даде шанс на последните за ново начало.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст