ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Журналистка оправдана след 34 м. дела

Оправдана журналистка

Окръжният съд в крайдунавския град потвърди решението на районните магистрати от март т.г., че репортерката от в. "Утро" не е обидила и оклеветила социалната работничка от дом "Надежда" Ценка Благоева в две статии от юни и август 2011 г., съобщи "Труд". Съдът отхвърля и гражданския й иск. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Сагата с делото срещу Ася Пенчева започна през 2012 г. с осъдителна присъда на Районния съд в Русе. Впоследствие няколко съдебни състава на районния и окръжния съд се произнасяха противоречиво по казуса. Бяха проведени 15 съдебни заседания. Нито един състав не допусна в зала да се слуша записа на интервюто с Ценка Благоева. Ключ към казуса даде служебна експертиза на МВР за интервюто от Ася Пенчева в журналистическото й разследване, взето от самата Ценка Благоева. В записа тя споменава за прилагано насилие спрямо отглеждани деца в сиропиталището.

Съдебно-техническата експертиза потвърди истинността на записа и неговата цялост и позволи в съдебната зала да се чуят, макар и прочетени от адвокатите, цели пасажи от интервюто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст